100-letnica Visoške kronike

5.12.2019

Z razstavo del osnovnošolcev zaključek prireditev

Po več odlično izpeljanih prireditvah v počastitev 100-letnice izida Visoške kronike bo zaključek konec tega meseca.

Po predavanju dr. Igorja Grdine o razmerah, ki jih Tavčar v romanu opisuje, premieri Visoške kronike v poljanskem narečju v organizaciji KD dr. Ivan Tavčar Poljane in režiji Andreja Šubica, gostovanju SNG Drama na Visokem so tudi članice Klekljarskega društva Deteljica pripravile posebno razstavo na to temo.
Zadnja dva dogodka sta se odvila že v jeseni na Visokem: prof. Franc Križnar je predaval o glasbi iz časov Visoške kronike, Zavod Poljanska dolina pa je v sodelovanju s Knjižnico Ivana Tavčarja Škofja Loka pripravil bralno izvedbo Visoške kronike pod kozolcem. V dobri uri so obiskovalci spoznali zgodbo romana, Ivana Tavčarja ter se preselili v čas 17. stoletja. Kostumska podoba bralcev je dogodek naredila še bolj prepričljiv. Priredbo besedila je pripravil Ludvik Kaluža, nastopali pa so: Simon Kokelj v vlogi Izidorja, Janez Čadež v vlogi Polikarpa, Miha Gantar v vlogi škofa, Marjeta Kokelj kot ciganka, Tončka Oblak je odigrala Pasaverico, Milka Burnik babico, Stane Kralj pa Lukeža. Vezno besedilo sta brala Marko Ušeničnik in Polona Peternelj. Večer pod kozolcem je bil tudi sicer lepo obiskan in odlično izveden, za veselo razpoloženje so s primernimi ljudskimi napevi poskrbeli člani vokalne skupine Pozdrav.

Razstavili in nagradili bodo najboljša likovna in literarna dela osnovnošolcev
Sklepno dejanje jubilejnega leta je namenjeno osnovnošolcem obeh centralnih šol in podružnic, ki so sodelovali likovno-literarnem natečaju '100 let Visoške kronike ‒ Vest na preizkušnji', ki se je zaključil 8. novembra.
Namen natečaja je bil spodbuditi učence k branju Visoške kronike in k njihovemu poglobljenemu razmišljanju o različnih temah, ki jih ta zgodovinski roman odpira. Učenci so lahko ustvarjali likovna dela v različnih tehnikah (risba, grafika, praskanka, tempera, fotografija, mala plastika ...) ter literarna dela vseh literarnih zvrsti (proza, poezija, dramatika, strip).
Komisija bo v vsaki kategoriji izbrala tri najboljša dela. Slovesna razglasitev rezultatov natečaja skupaj s predstavitvijo najboljših del in njihovih ustvarjalcev ter z odprtjem razstave bo 29. novembra ob 18. uri v Šubičevi hiši v Poljanah.

Lucija Kavčič, Damjana Peternelj