Blagoslov za varno delo

20.6.2024

Sredi maja se je v Javorjah zbralo štirideset traktoristov, ki jim je župnik Ciril Istenič podelil blagoslov.

Že kar nekaj let so krajani izražali željo, da bi v Javorjah organizirali blagoslov traktorjev, pa je bilo vedno prej konec leta, kot se je našel organizator. Naposled so letos pobudo za organizacijo sprejeli gasilci iz PGD Javorje, in sicer člani iz mlajših vrst. Določili smo datum in čas dogodka, vse priprave so potekale brez zapletov, vključno z obveščanjem krajanov, pripravo prostora in pridobitvijo dovoljenj. 

Letošnje vreme je vse prej kot naklonjeno kmetijstvu, tudi cel teden pred blagoslovom je deževalo, le dan pred blagoslovom in na dan blagoslova je bilo lepo vreme. Zato je moralo kar nekaj traktorjev ostati doma oziroma delati na travniku. Kljub temu se je zbralo skoraj 40 traktorjev. Kot predsednik PGD Javorje sem vse lepo pozdravil in izrekel nekaj uvodnih besed, vse zbrane je pozdravil tudi predsednik Krajevne skupnosti Javorje Peter Peternel. Po uvodnih besedah je župnik Ciril Istenič predstavil pomen dogodka s poudarkom na zahtevnem delu in nevarnostih pri delu s traktorji in zaključil z blagoslovom traktorjev. 

Vsak lastnik traktorja je prejel tudi obesek za ključe, ki jih je izdelal Jaka Vodnik, za kulturni vložek sta poskrbela harmonikarja Tomaž Tavčar in Peter Vodnik. Za malo daljši zaključek in prijetno druženje smo pa poskrbeli gasilci in domače gospodinje, tako da ni bilo potrebe, da bi kdo moral domov, ker bi bil žejen in lačen.

Ciril Alič