Čim prej želijo zagotoviti ponovno prevoznost

18.7.2024

V začetku junija so začeli obnavljati v lanskih avgustovskih poplavah popolnoma uničeno cesto od Trebije proti Stari Oselici.

Ob hudourniškem vodotoku v naselju Trebija ta čas poteka sanacija ceste Trebija–Stara Oselica, ki je bila od lanskih poplav neprevozna, začasno prevoznost so vzpostavili zgolj interventno, je pojasnila direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec. Najprej bodo po njenih besedah uredili tri poplavno varnejše premostitve na hudourniškem vodotoku in njegovih pritokih ter obnovili cesto v dolžini 600 metrov.

»Pri sanaciji se upoštevajo pričakovane povečane pretoke vode tako pri urejanju struge kot tudi pri dimenzioniranju mostov in škatlastih prepustov,« je poudarila Elizabeta Rakovec in dodala, da projekt vključuje tudi izvedbo dveh zaplavnih muljnih pregrad na zalednih vodotokih, da bi tako preprečili obsežne količine nanosov hudourniškega poplavnega materiala. Obenem so na direkcijo za vode naslovili predlog za nadvišanje obstoječe zaplavne pregrade na najbolj kritičnem delu hudourniškega pretoka. Prvega od treh prepustov so že vgradili, dela pa se trudijo zaradi popolne zapore ceste končati čim prej, da bi jo tako lahko vsaj delno ponovno odprli za promet. »Vsa dela morajo biti sicer zaključena do konca poletja.« Dela, ki jih izvaja podjetje TGM VIC iz Koprivnika, bodo vredna dobrih 280 tisoč evrov, sredstva je zagotovilo ministrstvo za naravne vire in prostor iz predprograma za sanacijo po lanskih poplavah. 

Druga faza sanacije pa bo obsegala ureditev struge Trebišnika, mostov in ceste skozi naselje Trebija. »Naložba bo zaradi zahtevnosti in obsežnosti posegov kar trikrat višja od prve in pristojno ministrstvo še ni potrdilo njenega financiranja,« je pojasnila Elizabeta Rakovec.

Mateja Rant