Čudovit poklon otrok Zemlji

16.5.2024

Na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, so učenci Osnovne šole Ivana Tavčarja pripravili kulturno prireditev z naslovom Pozdrav pomladi.

Tretješolci so občinstvo v do zadnjega kotička napolnjeni avli vodili skozi otroško razigran in ekološko obarvan program, v katerem so prebrali ekološko pravljico Gorana Škobalja Zemlja je dobila vročino.

Majhen kalček in dedek Črv se pod površjem pogovarjata o tem, kako se je svet spremenil, saj je Zemlja dobila visoko vročino. Ni več zelenja in dreves, otroci se ne igrajo zunaj, namesto domačih ljubljenčkov imajo japonske robotke, vsi so zatopljeni v računalnike in probleme modernega sveta. Iz kalčka se razvije prelepa marjetica, ki se je na površju zelo razveselijo, jo želijo skrbno negovati in njena semena posaditi po vsem svetu. Ena izmed deklic prevzame skrb zanjo in se odloči, da bo rešila Zemljo in vsa živa bitja na njej.

V zgodbo so bili spretno vtkani igralski, pevski, plesni, glasbeni vložki ter recitacije in izštevanke, s katerimi so se predstavili otroci od 1. do 5. razreda in poželi navdušenje ter bučne aplavze. Na vse nastopajoče, še posebej pa na svoje tretješolce, ki so poleg povezovanja dogodka poskrbeli še za risbe, ki so služile kot napovednik nastopajočih, sta ponosni tudi učiteljici Mateja Barbič in Nataša Čadež, ki sta se letos podpisali pod organizacijo prireditve. »Na prireditev, ki je bila v predkoronskih časih tradicionalna, smo se pripravljali več kot mesec dni. Z njo sva želeli ozavestiti otroke, da imajo zgolj en planet, ki je naš dom, na katerega moramo skrbno paziti, da bo dom tudi prihodnjim rodovom,« sta povedali po prireditvi.

Lidija Razložnik