Dar Poljanski dolini ddr. Marije Stanonik

20.6.2024

Konec maja je Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane v sodelovanju s Knjižnico Ivana Tavčarja iz Škofje Loke in Glasbeno šolo Škofja Loka v Šubičevi hiši pripravilo predstavitev knjige profesorice ddr. Marije Stanonik z naslovom Dar Poljanski dolini.

O vsebini knjige se je z avtorico pogovarjal direktor škofjeloške knjižnice Matjaž Eržen. Monografijo je izdala in založila prav omenjena knjižnica s pomočjo več sponzorjev.

Ddr. Marija Stanonik, literarna zgodovinarka, etnologinja in redna profesorica za slovensko književnost, doma iz Žirov, je povedala, da si je vedno želela Poljansko dolino, skozi katero se je dolga leta vozila, ovekovečiti v knjigi in da upa, da ji je zdaj to tudi uspelo. Posvečena je tudi lanski 1050-letnici loškega gospostva, v njej pa je poleg drugih pomembnih literarnih ustvarjalcev in raziskovalcev besedne umetnosti posebej omenila Poljance Vladimirja Kavčiča, Gregorja Kreka, Luka Pintarja in Ivana Tavčarja. V zajetni knjigi, ki jo je oblikovala Nina Drol, je tudi veliko slikovnega gradiva.

Juer Ferlan