Deset let Timinga Poljane

20.6.2024

Letos mineva deset let od ustanovitve časomerilskega podjetja Timing Pojane, v okviru katerega nadaljujemo in nadgrajujemo poljansko tradicijo merjenja in obdelave rezultatov na športnih tekmovanjih.

Razvoj dejavnosti v okviru Športnega društva Poljane
Časomerilska dejavnost v Poljanah sega že vsaj v začetek sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je razvila v okviru organizacije smučarskih tekem na domačem smučišču. Po letu 1990 smo prevzeli organizacijo smučarskih tekem na smučišču Stari vrh. Okrog leta 2000 smo organizirali že več kot 20 tekem letno, z zaslužkom pa smo kupovali tudi vedno več opreme. Pomemben korak naprej je pomenil razvoj računalniškega programa za obdelavo rezultatov, ki nam je omogočil širitev dejavnosti na druga športna tekmovanja, tudi zunaj domačega območja.

Nastavki za novi samostojni organizaciji
Po letu 2000 so bili tudi na podlagi dejavnosti organizacije tekem postavljeni temelji za dve novi organizaciji. Najprej smo leta 2001 ponovno ustanovili alpsko šolo, ki je leta 2006 prerasla v samostojen klub, SK Poljane. Ta danes samostojno nadaljuje prvotni obseg časomerilske dejavnosti, se pravi meritve na smučarskih tekmah. Leta 2003 pa smo ustanovili samostojno sekcijo Timing ŠD Poljane, ki je s širjenjem na teke, kolesarske dirke, smučarske teke in druge športe vedno bolj rasla v smeri profesionalne časomerilske ekipe.

Iz sekcije društva v podjetje
Po letu 2004 smo izvajali meritve na večini tekaških prireditev v zahodnem delu Slovenije. Leta 2008 smo prevzeli meritve še na skoraj vseh smučarskotekaških tekmah v državi, vključno z državnim pokalom in državnimi prvenstvi. Skupaj s kolesarskimi dirkami, pri katerih je le malo manjkalo, da bi postali časomerilci na vseh tekmah pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije, smo meritve izvajali že na več kot 60 tekmah letno. Glede na število izvedenih meritev smo bili druga časomerilska ekipa v državi, takoj za Timingom Ljubljana. Leta 2013 smo kupili sistem za merjenje s čipi, ki so takrat postali dostopni tudi manjšim časomerilskim ekipam, in s tem smo še dodatno razširili in profesionalizirali svojo ponudbo. Dejavnost je postala tako obsežna in specializirana, da je ni bilo več vzdržno nadaljevati v okvirih športnega društva, zato smo leta 2014 ustanovili samostojno podjetje, Timing Poljane.

Malo »prekratki« za dosego končnega cilja
Glavni cilj ustanovitve podjetja je bil, da dejavnost postavimo na realne ekonomske temelje, z vsaj enim zaposlenim. Žal se je izkazalo, da je trg časomerilskih storitev v Sloveniji za kaj takega premajhen. Še dodatna težava je, da gre pretežno za delo ob koncih tedna in takšna služba nikomur ni preveč v interesu. Leta 2017 smo zato takšne poskuse opustili in dejavnost nadaljujemo v obvladljivem obsegu.

Tekaška serija Gorenjska, moj planet 
Letos poteka tudi jubilejna deseta sezona gorenjskega niza tekaških prireditev, Gorenjska, moj planet. Ta projekt, v okviru katerega od zgodnje pomladi do pozne jeseni lokalni organizatorji izvedejo vrsto tekov po različnih gorenjskih krajih, smo začeli v letu 2015. Letos v projektu sodeluje osem prireditev, in sicer na Jesenicah, v Tržiču, Trzinu, Mošnjah pri Radovljici, Radovljici, Kranjski Gori, Škofji Loki in Snoviku.

Uspešen projekt, ki je vzor tudi drugim 
Potem ko je rast udeležbe na naših tekih za nekaj let preprečila epidemija, letos spet praktično povsod beležimo rekordno število tekačev. Še posebno je to uspeh ob dejstvu, da sta prav letos po več desetletjih ugasnila tovrstna projekta na Primorskem in Dolenjskem. Gorenjska, moj planet je trenutno trden projekt, pri katerem v zelo korektnih odnosih sodelujemo številni deležniki, od nas kot koordinatorjev in časomerilcev do organizatorjev prireditev, lokalnih skupnosti, oblikovalcev in tiskarjev promocijskega materiala, fotografov, novinarjev, sponzorjev in seveda neštetih zadovoljnih udeležencev vseh starosti. Kot takšen ta projekt skupaj s samo časomerilsko dejavnostjo Timinga Poljane predstavlja vrhunec poljanskih športnoorganizacijskih dosežkov in enega najopaznejših prispevkov Poljancev širši skupnosti.

Aleš Šubic