Evropski teden mobilnosti

17.10.2024

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Gorenja vas - Poljane je v sklopu Evropskega tedna mobilnosti pripravil brezplačni pregled koles za občane.

Na parkirišču pred Sokolskim domom je za strokovni pregled in manjša popravila poskrbel serviser Dušan Oblak iz Žirov. Pregled je bil del akcije Evropskega tedna mobilnosti, ki je letos potekal od 16. do 22. septembra.

Osnovni namen projekta je spodbujanje trajnostnih mobilnih ukrepov, med katere zagotovo spada tudi kolesarjenje. V svetu upajo, da so z akcijo spodbudili kar nekaj ljudi, da bodo namesto v avto večkrat raje sedli na kolo in s tem prispevali k zmanjšanju toplogrednih plinov. Na dogodku je potekala tudi predstavitev priprave in pomena občinske celostne prometne strategije (OCPS). Občani so na stojnici lahko delili svoja mnenja in opažanja o prometno problematičnih točkah v občini.

Predstavljen je bil tudi projekt Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, ki ga financira ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, izvaja pa Geodetski inštitut Slovenije. K projektu je v letošnjem letu pristopila tudi Občina Gorenja vas - Poljane ter k sodelovanju povabila občane iz ranljivih skupin. Cilj projekta je prilagoditi fizično urbano okolje – odstraniti nevarne točke in urediti dostop do javnih objektov, potniškega prometa in drugih javnih površin in s tem izboljšati mobilnost slepih in slabovidnih, gibalno oviranih, starejših in šolajočih se otrok, ki se uvrščajo med ranljivejše udeležence v prometu. Kot sporočajo z občine, bo projekt omogočil dvig kakovosti življenja in mobilnosti ranljivih oseb, s tem da jim bo zagotovil enakovredno dostopnost in varno gibanje v prometu ter tudi večjo integracijo invalidov v družbo.

Jure Ferlan