Iz leta v leto bolj izvirne jaslice

6.2.2020

Jaslice, ki so zadnja leta na ogled na pokrovu vaškega vodnjaka na Hotavljah in v cerkvi Sv. Križa nad Srednjo vasjo, k ogledu pritegnejo veliko obiskovalcev.

Vodnjak na Zgornjih Hotavljah je ponovno oživel v času božičnih praznikov. Anton Peternelj je že devetič zapored tam postavil božične jaslice. Pri postavitvi mu zadnja leta na pomoč priskoči sosed Silvo Pivk. Jaslice so vsako leto postavljene drugače, prav tako se že obstoječim figuram iz gline pridruži nekaj novih. Lani so tako dokupili šest ovc in pastirja. Anton je izpolnil tudi zaobljubo, ki si jo je zadal v času bolnišničnega zdravljenja, in izdelal nov hlevček. Lično postavljene jaslice pritegnejo veliko obiskovalcev. Postavljene so vse od božiča do svečnice, Anton pa ob blagoslovitvi doma nikoli ne pozabi blagosloviti tudi jaslic in vodnjaka. Po njegovih besedah so jaslice najlepše prav zvečer, ko se prižgejo lučke.

Po 20 letih na ogled jaslice Franca Tavčarja
V cerkvi Sv. Križa nad Srednjo vasjo je tamkajšnji ključar in idejni vodja Štefan Inglič na ogled postavil več kot 50 jaslic 30 jasličarjev. Med razstavljenimi jaslicami je bilo kar nekaj takih, katerih postavljavci ali lastniki/izdelovalci so Poljanci. Posebno pozornost so letos nedvomno pritegnile jaslice pokojnega umetnika Franca Tavčarja iz Suše, ki jih je izdelal za župnijo Trata - Gorenja vas. Na ogled so bile postavljene po 20 letih. Razstavo jaslic, ki je potekala med 26. decembrom in 5. januarjem, si je ogledalo več kot tisoč obiskovalcev od blizu in daleč, ki navdušenja nad tovrstnim dogodkom niso skrivali. Poleg jaslic so bile na ogled še replike originalnih božičnih razglednic Maksima Gasparija. Štefan Inglič, ki je z organizacijo razstave pričel leta 2016, se vsem, ki so sodelovali pri razstavi, lepo zahvaljuje ter že vabi k sodelovanju tudi v prihodnje.

Lidija Razložnik

Fotogalerija