Iz odsluženega lesa nastali novi izdelki

20.5.2021

Januarja se je zaključil projekt krožnega gospodarstva Lesni feniks, pri katerem so sodelovali dijaki in študentje Šolskega centra Škofja Loka. Izdelki iz odsluženega lesa so na ogled in uporabo na območju Žirov, med njimi dvajset klopi Eve Kokelj in preoblačilnica Klemna Mezga.

Glavni namen projekta je varovanje okolja z zniževanjem količine odpadkov, preprečevanjem nastajanja le-teh in ponovno uporabo materialov ter dvig ozaveščenosti lokalnih prebivalcev o načinih, možnostih in pomenu prehoda v krožno gospodarstvo. Partnerji 90 tisoč evrov vrednega projekta, sofinanciranega z evropskimi in državnimi sredstvi, so socialno podjetje Lokatur, podjetje M Sora, Občina Žiri, Šolski center Škofja Loka, Razvojna agencija Sora in Ekologi brez meja.

Septembra 2019 so se dijaki takrat tretjega letnika srednje šole za lesarstvo iz Škofje Loke po navdih za ustvarjanje odpravili v Žiri. Tam so si v okviru ekskurzije ogledali proizvodni obrat podjetja M Sora in muzej Žiri ter obiskali Klekljarsko društvo Cvetke in kopališče Pustotnik. Nato so pri teoretičnih predmetih oblikovali idejno zasnovo klopi ter izdelali načrt za izdelavo. V šolski delavnici so v nekaj manj kot štirih mesecih iz smrekovega lesa izdelali še klopi. Izmed štiridesetih je bila kot najboljša izbrana klop z motivom kleklja Eve Kokelj iz Robidnice. "Motiv čipke me je navdušil, saj najbolj ponazarja Žiri. Klop je posebna predvsem zaradi motiva kleklja, ki jo krasi na obeh straneh," je povedala Eva Kokelj. Večino dela pri prototipu izdelka je opravila sama. V pomoč so ji bili tudi sošolka in sošolci ter profesorji praktičnega pouka. Klopi, ki se nahajajo na območju Žirov, so v M Sori izdelali iz starih tramov kozolca. Les je zanjo zanimiv material za oblikovanje, saj je iz njega možno oblikovati številne zanimive in unikatne izdelke: "Ravno to me je navdušilo, da sem se vpisala na lesarsko šolo. Dodatna spodbuda je bil tudi brat, ki je preteklo leto uspešno zaključil šolanje in postal lesarski tehnik." Sodelovanje v projektu je bila zanjo nova in zanimiva izkušnja: "Odločitev komisije mi daje potrditev, da je moj izdelek lep in zanimiv. Izraža enostavnost in preprostost, hkrati pa popolnoma predstavlja Žiri." V letošnjem šolskem letu je v okviru maturitetnega izdelka nastala toaletna mizica. "Najprej si želim uspešno zaključiti četrti letnik, nato pa šolanje nadaljevati na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, smer lesarstvo." Po končanem izobraževanju se namerava zaposliti v enem od lesnih podjetij in tam izpopolniti svoje praktično znanje pri obdelavi in oblikovanju lesa.

V projektu so sodelovali tudi študentje lesarstva. Klemen Mezeg iz Debeni je razvil zanimivo oblikovano kabino za preoblačenje: "Razlog za sodelovanje je bila v prvi vrsti izdelava diplomske naloge, saj sem iskal primerno temo. Mentorica prof. Irena Leban me je seznanila s sodelovanjem Šolskega centra Škofja Loka in podjetja M Sora, kjer sem zaposlen že štiri leta. Pregledala sva projekt in se skupaj odločila, da bi za diplomsko nalogo pripravil načrt za preoblačilnico." Sodelovanje v projektu je zanj pozitivna izkušnja, saj je imel možnost sodelovati tako s posamezniki iz podjetja, šole in drugimi ter pridobiti kar nekaj dodatnega znanja. Za uresničitev ideje je potreboval šest mesecev. Kot pojasnjuje, je bilo potrebno kar nekaj usklajevanja s kasnejšimi željami občine Žiri in iskanjem konstrukcijskih rešitev: "Zaradi zahtevne oblike – krivljenih elementov – je preoblačilnica terjala kar nekaj časa in energije. Je pa prav zato tako zanimiva. Ima kovinsko konstrukcijo, zaprta pa je s krivljenimi lamelami iz odsluženega smrekovega lesa." Vse je bilo izdelano v M Sori, le pri izdelavi kovinske konstrukcije so sodelovali s podjetnikom Simonom Jeramom. Preoblačilnica stoji na betonski ploščadi ob kopališču Pustotnik na koncu Žirov.
"Izdelava preoblačilnice ni bila del diplomske naloge, a sem jo vseeno izdelal skupaj s sodelavci. Vesel sem, da je projekt zaključen in da je uspelo prav tako kot je bilo zamišljeno na samem začetku," je še povedal Klemen Mezeg, ki je decembra postal inženir lesarstva.

Lidija Razložnik

Fotogalerija