Izšla pesniška zbirka v zgoščenih trivrstičnicah

20.5.2021

Konec preteklega leta je pri založbi eBesede izšla izbirka haikujev z naslovom Na Pasjo ravan pesnika in glasbenika Janeza Ramoveša. Pobuda zanjo je prišla s strani Zdravka Duše in je sestavljena iz treh enakovrednih delov – pesniškega, likovnega in glasbenega. V prihodnjih dneh na knjižne police prihaja še zbirka Skupinska slika Folklora.

Haiku je kratka trivrstična pesniška oblika iz sedemnajstih (5-7-5) zlogov. "V času, polnem praznega in dolgoveznega čvekanja, ko nas vsepovsod zalivajo plehkost, ustrahovanje, sovražnost in besedna driska, je to dobrodošlo pesnenje," kritično pojasni Janez Ramoveš. Knjigo je likovno opremil akademski slikar Andrej Brumen Čop, ki je na osnovi besedil ustvaril znamenja. "Glasbo je prispeval pianist in skladatelj Joži Šalej. Pesmi je sestavil v sklope in skupaj z mojimi recitacijami pripravil pet skladb. Gre za lepo in vrhunsko dodelano knjigo." Nekaj pesmi iz zbirke Na Pasja ravan je za poslušanje na voljo tudi na YouTubu. 

Folklora je četrta knjiga, izdana pri Cankarjevi založbi: "Gre za zaokroženo sodelovanje, ki se je začelo leta 2006 s Staroselskim ciklusom, nadaljevalo s Čredo in Skuz okn strejlam kurente." Knjiga poleg pesmi vsebuje tudi besedilo – predavanje, ki ga je občinstvu predstavil pred tremi leti na Pripovedovalskem festivalu v Cankarjevem domu v Ljubljani. Zbirko je uredil Aljoša Harlamov, naslovnico je prispevala Tea Kregar. Kar nekaj pesmi je že uglasbenih in zanje je pesnik iz Suše odločen, da jih bodo z Uršulo in Fanti z Jazbecove grape izvajali tudi v živo: "Ne nazadnje ta epidemija in ti prevečkrat nesmiselni ukrepi ne bodo trajali večno!" Obdobje koronavirusa in ukrepi so mu onemogočili nastope v javnosti, niso pa mu vzeli navdiha in želje po ustvarjanju. "Količina objavljenih del se mi zdi povsem nepomembna. Res je od izida zadnje zbirke pod mojim imenom minilo skoraj desetletje, zdaj pa je naneslo, da bosta dve izšli skoraj sočasno." Jeseni bo izšel strip Martina Ramoveša, poetičen vestern iz Poljanske doline z naslovom Kontrabantarji, pri katerem sodeluje kot soscenarist. "Pa še en dramski spektakel sem napisal, ki čaka na uprizoritev," je še povedal Ramoveš, Jenkov nagrajenec iz leta 2012 za delo Skuz okn strejlam kurente.

Lidija Razložnik