Jubilejna sezona kolesarskega kroga

18.5.2023

V začetku maja so odprli novo sezono občinskega kolesarskega kroga, ki je pred desetimi leti nastal v sodelovanju Občine Gorenja vas - Poljane s traserjem Lojzetom Oblakom.

Trasa je začrtana približno po mejah občine in išče najatraktivnejše točke in točke z najlepšim razgledom, kjer se kolesar lahko ustavi, razgleda in si odpočije. Kolesarske poti peljejo mimo kulturnih in zgodovinskih spomenikov, prenočišč, okrepčevalnic in čudovitih razgledov. Celotna trasa je dokaj dolga in za povprečnega kolesarja tudi naporna. Zaradi zahtevnosti je celotna trasa razdeljena na tri etape.

Prva in tudi običajna ob odprtju kroga poteka iz Regnovega trga v Gorenji vasi proti Javorču in potem naprej v smeri Golega Vrha in Suhega Dola skozi Lučine, Prelesje in na Pasjo Ravan. Sledi še spust skozi Bukov Vrh nad Visokim do znamenitega Tavčarjevega dvorca. Ob reki Sori sledi vrnitev proti Gorenji vasi. Druga etapa se začne v Poljanah in nas popelje na Gabrško Goro pa proti Staremu vrhu vse do Žetine in Murav pod Blegošem. Sledi spust proti smučišču Črni vrh, ki je v bližini, in od tam zavijemo zopet proti Leskovici in v dolino Kopačnice. Tretja etapa je malenkost daljša in nas iz doline Kopačnice mimo Kladja popelje do Cerkljanskega Vrha, Sovodnja, Ermanovca ter nato skozi Kladje nazaj v Gorenjo vas. Posamezne etape se lahko samostojno zaključijo ali pa jih razdelimo na krajše etape, ki jih osvajamo postopoma. Skupna dolžina kolesarskega kroga je 116 kilometrov in ima 3400 višinskih metrov vzponov. Vsaka od treh etap zahteva od 900 do 1200 metrov vzpona. Vsako sezono doslej so bili vsi, ki so opravili kolesarski krog, nagrajeni s kolesarskim rekvizitom. V letu 2013 so kolesarji prejeli kolesarsko majico, v letu 2014 kolesarske nogavice in bidon, v letu 2015 so prejeli kolesarske rokavice, v letu 2016 kolesarske hlače, v letu 2017 pa je bilo žrebanje za kolo. Sodelujoči svoje sodelovanje beležimo s pomočjo kartončka, ki ima označene kontrolne točke in ga prevzamete v Kavarni Ajda v Gorenji vasi. Zbrati je treba vseh 16 žigov, da kolesar lahko sodeluje v nagradnem žrebanju, ki poteka vsako leto v maju ob odprtju kolesarskega kroga in nove kolesarske sezone.

Od leta 2018 kolesarski krog upravlja lokalno kolesarsko društvo Belaunce. Vsako leto člani poskrbijo za prenovo označb in usmerjevalnih tabel, prav tako poskrbijo, da žigi na vseh kontrolnih točkah zanesljivo opravijo svojo funkcijo. Letošnje odprtje kolesarske sezone in s tem kolesarskega kroga je bilo izpeljano v sklopu zaznamovanja Tavčarjevega leta na Visokem pod kozolcem. Člani kolesarskega društva Belaunce so se tudi tokrat potrudili in pripravili spremljevalni program. Župan je nagovoril vse zbrane in poudaril že tradicionalno vključenost naše občine v vseslovensko kolesarsko prireditev Maraton Franja z letečim ciljem, ki je že postavljen nasproti Dvorca Visoko. Že nekaj let vključujejo v program tudi blagoslovljenje koles in kolesarjev pred začetkom kolesarske sezone. Župnik Jože Plut je opravil letošnje blagoslovljenje. V idiličnem okolju in ob lepem vremenu je bila letošnja izvedba zelo dobro obiskana. Številen je bil odziv kolesarjev predvsem iz naše občine, želeli pa bi si še več obiskovalcev od drugod. Kot običajno je tudi letos potekalo žrebanje za vse kolesarje, ki so v pretekli sezoni opravili celoten kolesarski krog. Razveseljuje podatek, da so bili skoraj vsi dobitniki glavnih treh nagrad tudi letos prisotni na odprtju kolesarskega kroga. Razveseljuje dejstvo, da je kar veliko udeležencev takih, ki vzdržujejo tradicijo in vsako leto opravijo kolesarski krog v celoti. Organizator ugotavlja, da je bilo v letošnji sezoni nekaj manj kolesarjev, ki jim je uspelo nabrati vseh 16 žigov. Običajno se je število kolesarjev, ki so opravili celoten krog, gibalo okoli sto. Mogoče je manjšemu številu botrovala tudi sprostitev vseh protikoronskih ukrepov. Po drugi strani pa se je z vse večjo uporabo električnih koles povečalo tudi število kolesarjev, ki prekolesarijo krog s pomočjo električnega kolesa. Po mnenju nekaterih je prihodnost v električnih kolesih, saj se jih po več evropskih državah proda že več kot klasičnih. Veseli nas dejstvo, da se vse več ljudi odloča in sodeluje v zbiranju žigov kolesarskega kroga, pa čeprav z električnim kolesom. Možnosti raziskovanja bližnje in daljne okolice so tako veliko bolj dostopne širšemu krogu ljudi.

Želja nas vseh je, da bi kolesarski krog Gorenja vas–Poljane znova prepoznali kot sestavni del izvrstne rekreacijske in turistične ponudbe naših krajev. Ob vse bolj popularnem kolesarskem turizmu in vse večji uporabi električnih koles je dobra kolesarska infrastruktura bistvenega pomena, dobro označen in opremljen kolesarski krog pa je njen sestavni del.

Aleš Mrak, predsednik KD Belaunce