Kmalu po novem mostu

17.10.2024

Potem ko so v preteklih mesecih zgradili nove mostne opornike in izdelali leseno konstrukcijo mostu, so v začetku oktobra na Hotavljah s pomočjo dvigala novi most namestili na njegovo mesto.

Nekdanji most čez Poljansko Soro na Hotavljah je bil ob lanskih poplavah močno poškodovan, zato so se na občini odločili, da bi bila bolj kot obnova smiselna postavitev novega mostu. Priprava projektne dokumentacije se je začela lani decembra, pred dobrima dvema mesecema pa so zastavili še pripravo lesene konstrukcije. »Primarne lesene nosilce so izdelali v Avstriji, kovinsko konstrukcijo pa v delavnici v Todražu,« je pojasnil Igor Kržišnik z oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo na občini.

Konec septembra so elemente nosilne konstrukcije v enem kosu prepeljali na plato ob reki, kjer so nato sestavili še palično nosilno konstrukcijo in ostrešje. »Celotna konstrukcija mostu je lesena in kot taka predstavlja edinstven in prvi tovrstni primer v Sloveniji,« so poudarili naobčini. Novozgrajeni most bo poplavno varnejši, saj je brez vmesnih podpornikov v strugi. Glavni izvajalec je bilo podjetje Topos s Hotavelj, celotna naložba pa bo vredna 1,1 milijona evrov, je pojasnil župan Milan Čadež. Namestitev 35-metrske in skoraj štirideset ton težke lesene konstrukcije je potekala brez zapletov. Podvig, ki so ga izpeljali s pomočjo dvigala, so z zanimanjem spremljali številni domačini. »Ta most smo že zelo pogrešali, saj nam pomeni varnejši dostop do rekreacijskega parka na drugi strani reke in tudi do središča Gorenje vasi,« je pojasnila domačinka in dodala, da so imeli nekaj časa zdaj na voljo le prometno zelo obremenjeno glavno cesto, ob kateri niti ni pločnikov.

Po besedah Igorja Kržišnika bodo zdaj sledili še postavitev prečnih pohodnih plohov ter montaža ograje in dokončanje strehe, ki bo prekrita s strešno kritino iz aluminija, ki po videzu spominja na špičak, s katerim je bila prej prekrita streha. »Poleg tega je treba urediti dostopno pot do mostu in brežine,« je pojasnil in dodal, da bo treba poskrbeti tudi za dvig ravni državne ceste, saj so most na podlagi poplavnih študij dvignili za pol metra glede na prejšnjo višino in je zato po novem priključek na most zelo strm. »Projektiranje so že končali, čakamo še na izvedbo.« Računa, da bodo most, ki je v prvi vrsti namenjen pešcem in kolesarjem, lahko začeli uporabljati v enem mesecu. Omenjeni most, so ob tem še dodali na občini, je izvrsten rezultat projektantskega znanja, sodelovanja strokovnjakov s področja poplavne varnosti in profesionalnosti izvajalcev ter predstavlja zgleden primer poplavno varnih premostitev na najzahtevnejših vodotokih prvega reda, med katere se prišteva tudi Poljanska Sora.

Mateja Rant

Fotogalerija