Knjige vsepovsod

16.5.2024

April je še bolj kot drugi meseci zaznamovan s knjigami in branjem, saj 2. aprila, na dan, ko se je rodil Hans Christian Andersen, praznujemo mednarodni dan otroških knjig, 23. aprila pa svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Učenci OŠ Poljane so v aprilu pospešeno brali za bralno značko, učenke knjižničarskega krožka pa so dneve v znamenju knjig izkoristile, da so brale otrokom iz Vrtca Agata. Izbirale so med zgodbami o pomladi ali o knjigah. Otroci so jim prisluhnili v šolski knjižnici in tudi sami posegli po knjigah.

Kantavtor Tomaž Hostnik navdušil
Na prireditvi ob koncu letošnje bralne značke pa je prav vse mlade bralce navdušil kantavtor Tomaž Hostnik, suški trubadur. Njegovi iskrivi pogovori z mladimi in seveda njegove pesmi so mlade bralce spravljali v smeh. Še posebej pa je vsem položil na srce, kako pomembno je branje za vsakega človeka, saj nam pomaga dozoreti v razumne in kritične ljudi, ki poznajo in razumejo brezmejno pestrost življenja.
Bilo je zelo zabavno. Igral je na klavir. Tudi mi smo peli in še ploskali. (Vida, 1. razred)
Pel je pesmi o škratih. Oponašal je kokoši. (Filip, 3. razred)
Dober glas ima in hecne ideje. Najbolj všeč mi je bil njegov glasbeni golaž. Spomnil se me je z nastopa na neki drugi prireditvi in mu je bilo všeč, kar sem napisal. Je rekel: »Stari, iz tebe še neki bo!« in me povabil na kakšen svoj koncert. Prav super se mi je zdelo. (Nace, 4. razred)
Tomaž Hostnik nam je pred vsako pesmijo povedal, kako je nastala in od kod je dobil idejo. Večino zgodb v pesmih je bilo resničnih. Je zelo pozitivna oseba in res smo se zabavali. (Tinkara, 6. razred)
Na prireditvi se nama je zdelo odlično in zabavno. Najbolj nama je bilo všeč, ko smo peli pesem Golaž. Gospod Tomaž je rekel, da je vedel, da bomo želeli njegov avtogram, zato jih je napisal na celo rolico WC-papirja. (Eva in Sara, 6. razred)

Ekobranje združeno v cvetlično mesto
Tudi praznovanje dneva Zemlje je bilo povezano s knjigami. Zgodba Fižolini Tatjane Kokalj je učence od 1. do 5. razreda najlepše uvedla v praznovanje dneva Zemlje ter pripravo razstave ob zaključku projekta Ekobranje za ekoživljenje. Skupaj s knjigo Mesto cvetja avtorice Evelin Hasler je otroke vodila po cvetličnih gredicah skozi vasi in mesta domišljije. Učenci matične in podružnične šole so najprej prebrali obe zgodbi in ju poustvarjali, opazovali cvetje v okolici šole, sejali in reciklirali, pisali nova nadaljevanja zgodb in se preizkusili v pisanju rim, združenih v verze in pesmi. V drugem delu pa so si v knjižnici izbrali knjigo, ki je povezana z ekologijo, in njeno vsebino ilustrirali na cvet ali okno hiške iz papirja. Iz skoraj 180 izdelkov smo pripravili dve razstavi – eno cvetlično gredico na OŠ Poljane in drugo cvetoče drevo na Podružnični šoli Javorje.

Bikec Ferdinand
Drugošolci so prebrali knjigo Bikec Ferdinand in se vanj vživeli. Zgodbo so napisali tako, kot da so bikci Ferdinandi oni sami. Ker jim je bila zelo všeč, so si v več kratkih nadaljevanjih ogledali tudi sinhronizirano risanko. Ugotovili so, da se knjiga in risanka razlikujeta po dolžini, vsebini in njihovih predstavah. Veliko stvari je bilo v risanki dodanih. Kljub temu pa so pri ogledu izredno uživali in komaj čakali na nadaljevanje. Da bo bikec Ferdinand ostal v nepozabnem spominu drugošolcev, so ga pri likovni umetnosti izdelali iz gline in napisali tudi nadaljevanje zgodbe.

Bernarda Pintar

Fotogalerija