Knjižnica nov dom za zanimivega knjigoljuba

20.5.2021

Mesec maj je običajno bolj umirjen mesec tudi med stenami knjižnic. Toda pri nas se vseeno vedno nekaj dogaja. Dogodki v knjižnici se še vedno odvijajo na družabnih omrežjih.

Na družabnih omrežjih najdete tudi priporočila Ločanov za branje, ki jih objavljamo dvakrat na mesec. Bralno akcijo Ločani berejo pripravljamo v sodelovanju s Kulturnim društvom Grable. Zdi se nam pomembno, da se pogovarjamo o branju in izmenjujemo naslove, za katerimi se skrivajo zanimive zgodbe. Globoko verjamemo, da so tudi knjige tiste, ki ustvarjajo zanimive ljudi. Berite z nami! V preteklem mescu smo gostili precej zanimivih gostov, naj omenimo dva. Pogovarjali smo se z direktorjem naše knjižnice, Čopovim nagrajencem mag. Matjažem Erženom, pa tudi z avtorico knjige Sto dni za boljšo mene Vido Igličar. Zamujene pogovore z gosti, ki bi vas zanimali, pravljične prispevke, jogo za najmlajše … si lahko kadarkoli ogledate na našem YouTube kanalu, poslušate na podcastu (zbirka zvočnih posnetkov na internetu) knjižnice ali povezavo na dogodek poiščete na naši spletni strani. V knjižnici so ponovno dostopna čitalniška mesta. Zdaj spet lahko prelistate revijo, časopis, otroci lahko ob čakanju na prevoz spišejo domačo nalogo …

Krajevna knjižnica Poljane je v sodelovanju z OŠ Poljane izvedla obisk učencev dveh sedmih razredov v okviru projekta Rastem s knjigo. Rastem s knjigo je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušajo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev in jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Do letošnjega leta so učenci obiskovali matično enoto naše knjižnice v Škofji Loki. Zaradi koronaukrepov so tokrat obiskali krajevno knjižnico v kraju osnovne šole. Teoretični del smo izvedli v prostorih veroučne učilnice v Kulturnem domu Poljane, nato pa so se učenci sprehodili med police krajevne knjižnice in se preizkusili v samostojnem iskanju predpisanega gradiva. Seznanili so se s postavitvijo gradiva, poiskali knjige, ki so nagrajene z zlato hruško … Več o projektu si lahko preberete na njihovi spletni strani. Ob koncu so prejeli knjigo Kako dolg je čas (Mate Dolenc). Želimo si, da izvedbo projekta uskladimo tudi z OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Bliža se poletni čas, čas dopustov. Posebno vabilo tistim, bolj poletnim bralcem: obiščete nas, uredite trimesečno članarino (pet evrov) in preberite nekaj dobrih knjig. Nekaj priporočil vam prilagamo spodaj.

STE VEDELI?
V drugi polovici 18. stoletja je doživela razcvet tudi otroška literatura. Za današnji okus so bile te knjige precej puščobne in moralistične, vendar so bile izrecno namenjene otrokom, običajno tudi ilustrirane.

Se je pa v preteklih dneh v našo/vašo knjižnico v Gorenji vasi naselil nov, prav poseben član. Velik knjigoljub, ki ne prenaša grdega ravnanja s knjigami niti glasnega kričanja med knjižnimi policami. Ne ustrašite se. V resnici je zelo prijazen, miroljuben in vas bo pričakal z nasmehom in vedno z dobro knjigo v svojih rokah. Če bi ga želeli spoznati, nas le obiščite. Zaupamo vam lahko le še toliko, da sliši na ime Artur. Več o njem v naslednji številki Podblegaških novic.

Knjižne novosti za odrasle:
1. Afshar, Tessa: Hči iz Rima
2. Chamberlain, Diane: Hči iz prihodnosti
3. Gašperlin, Izidor: Striptiz v dvoje – skrivnosti dobrega partnerskega odnosa
4. Kawaguchi, Toshikazu: Preden se kava ohladi
5. Novak, Špela: Življenje z volkom
6. Stonex, Emma: Svetilničarji
7. Young, Samantha: Najiskrenejša stvar

Knjižne novosti za mladino:
1. Al Mansour, Haifaa: Zeleno kolo
2. Doyle, Roddy; Divjina
3. Kolerud, Arnfinn: Miljonček za prijaznost
4. Palacio, R. J.: Chrisova zgodba
5. Sokolov, Cvetka: Raje umrem!
6. Tormo, Ruth: Naravnost za nosom!
7. Woltz, Anna: Zobje morskega psa

Knjižne novosti za najmlajše:
1. Berantas, Benas: Bavbav
2. Dekleva, Milan: Palačinkožer
3. Isern, Susanna: Velika knjiga super zakladov: tistih, ki so resnično dragoceni
4. Jakobs, Gunter: Čmokčofačof!
5. Makarovič, Svetlana: Polh si sposodi hruško
6. Mav Hrovat, Nina: Ozimnica

Bernarda Buh