Knjižnica – prostor kulture

16.5.2024

Zadnje čase žal opažamo, da so obiskovalci naših knjižnic malo pozabili, kaj knjižnica je, kaj predstavlja in kako se v kulturnem hramu primerno obnaša. Zato naj bo tokratni prispevek tudi s poudarkom na bontonu v knjižnici.

Knjižnice že stoletja veljamo za kulturni hram in po besedah znanega slovenskega pisatelja smo »zadnje trdnjave miru v podivjanem svetu«. Knjižnica je prostor, kjer se ohranja mir. Pozdravimo, pogovarjamo se polglasno, ugasnemo zvok na mobitelih in z gradivom ravnamo lepo, z zavestjo, da bo na voljo bralcem še vrsto let.

Knjižnica je kulturni hram z določenimi pravili:
– knjižnica je prostor, kjer si izbiramo gradivo, beremo, se učimo;
– pogovarjamo se polglasno, da ne motimo ostalih obiskovalcev;
– telefoniranje opravimo zunaj prostorov knjižnice;
– vsaka knjiga ima točno določeno mesto, zato naj jih otroci ne pospravljajo sami na police, ampak jih pustijo na mizicah;
– s knjižnim gradivom ravnamo lepo;
– čeprav je knjižnica prostorna, ni prostor za tekanje, skrivanje in lovljenje.

S primernim vedenjem tako v knjižnicah kot tudi ostalih (kulturnih) ustanovah izkazujemo spoštovanje – do zaposlenih, do drugih uporabnikov in do sebe.

Zaključna prireditev za otroke – Gozdni koncert
V začetku maja smo izvedli predstavo za otroke z naslovom Gozdni koncert v izvedbi vzgojiteljic Ane Rejc, Brigite Šolar, Helene Stanonik, Maje Tomšič, Mance Mediževec in Maše Demšar iz Vrtca Škofja Loka, enote Pedenjped. Predstava je njihovo avtorsko delo. Jež, lisica, veverica in zajec dobijo od poštarja pismo, ki pa ga ne znajo prebrati, ker v šoli niso bili pridni in poslušni in se niso naučili brati. Zato se odpravijo k sovi, da jim prebere, kaj v vabilu piše. Izvedo, da bo naslednje jutro v njihovem gozdu potekal koncert, ne piše pa, kdo bo igral. In živali navdušeno začnejo vaditi, ker vse želijo nastopiti na koncertu. Sledil je prečudovit koncert. Polna dvorana obiskovalcev se je pozibavala ob ritmih skladb, ki so jih pripravile živali. V tem ritmu smo se zazibali v počitniški čas, naše prireditve se vračajo ponovno z oktobrom. Zahvaljujemo se Glasbeni šoli Škofja Loka, ker so nam za izvedbo glasbene predstave omogočili uporabo njihovega klavirja. Bližajo se počitnice in dopustniški čas, zato vas vabimo, da vzamete v tem času v roke dobro knjigo. Za vse poletne bralce imamo na voljo trimesečno članarino, ki znaša zgolj pet evrov.

Dan prijateljstva na Visokem 
V nedeljo, 19. maja, bo potekal festival Dan prijateljstva na Visokem. Tudi knjižnica bo sodelovala. Na standardnem mestu, ob kipu Ivana Tavčarja, se bomo ponovno srečevali. Za vas pripravljamo uganke, križanke, bralni kotiček in ustvarjalno delavnico. Ustavite se tudi pri nas. Še vedno vabljeni, da se pridružite akciji Družinsko branje, ki poteka vse do konca septembra. Če ste že prebrali knjige in zapisali odgovore, pa le prinesite kupončke in odnesite pripravljena darilca. Lahko se tudi še na novo pridružite ali se le oglasite in izberite nov nabor gradiva s seznama.

Še nekaj novih naslovov z naših knjižnih polic:
Abulhawa, Susan: Jutra v Dženinu
Blake, Matthew: Anna O.
Coelho, Paulo: Lokostrelec
Eltang, Lena: Cartagena
Fortune, Carley: Se vidiva pri jezeru
Lamarr, Nelle: Gostja v družini
Larchet, Eloise: Kuhana in pečena. Dnevnik preobremenjene mame
Mantel, Hilary: Pripeljite obtožence
Mellors, Coco: Kleopatra in Frankenstein
Morris, Heather: Sestre pod vzhajajočim soncem
Rekulak, Jason: Skrite slike
Tesson, Sylvain: Snežni leopard

Zdaj pa samo še pot pod noge in se srečamo v knjižnici!

Bernarda Buh, knjižničarka