Krono izdelal klepar iz Sestranske vasi

18.7.2024

V Ljubljani stoji velika in imenitna baročna cerkev svetega Petra s pestro zgodovino. Na njenem mestu je namreč stala veliko starejša predhodnica, ta pa je bila sedež velike pražupnije, ki je segala vse do Vrhnike.

Leta 2000 je ob praznovanju 1200-letnice cerkve in 1050-letnice župnije pri založbi Družina izšla knjiga Verene Koršič Zorn z naslovom Župnija svetega Petra v Ljubljani. Med zgodovinskimi podatki pozornost na strani 41 pritegne tudi omemba kleparja Mateja Miklavčiča iz Trate pri Gorenji vasi, ki je leta 1938 izdelal, pozlatil in namestil veliko tiaro iz kovine nad glavnim vhodom v cerkev. 

Kot kaže, so naročniki v mestni župniji svetega Petra v Ljubljani v kleparju Miklavčiču prepoznali dostojnega mojstra za izdelavo prestižnega emblema za njihovo cerkev. Kleparsko delavnico je imel v svoji hiši v Sestranski vasi, hiša še danes stoji in je namenjena stanovanjski rabi. Med vaščani je bila poznana pod imenom pri Špejndlarju, kar izhaja in nemškega izraza Spengler, kar pomeni klepar, oblikovalec kovin. Miklavčič je po drugi svetovni vojni emigriral v Ameriko, njegova papeška krona pa obnovljena še vedno krasi vhod v ljubljansko šempetrsko cerkev.

Jure Ferlan