Malo tu, malo tam

20.6.2024

Vrvež na šolskem igrišču in v okolici šole, številni izleti v druge kraje in ustanove, pričakovanje počitnic … Vse to, seveda poleg pouka in zaključevanja ocen, zaznamuje junijski šolski utrip v OŠ Poljane.

Učenci 8. in 9. razreda so se odpravili v Tacen, kjer so si ogledali tekmo evropskega prvenstva v veslanju na divjih vodah. Zaradi slabše vremenske napovedi in povečanega vodostaja vode so organizatorji nekoliko priredili urnik in izvedli tekmo v veslaškem krosu. V krosu naenkrat tekmujejo štirje tekmovalci, kar naredi veslanje še zanimivejše. Kljub slabi napovedi in dobri dežni pripravi pa so naši dežniki ostali suhi. Slovenski tekmovalci se sicer niso uvrstili na stopničke, a so bili boji vseeno zelo zanimivi. Med tekmovanjem pa so se učenci lahko preizkusili tudi v veslanju v bazenu.

Dan odprtih vrat PGD Poljane
Šolska delovna sobota tokrat ni bila namenjena običajnemu pouku. Učenci so vse dopoldne preživeli na dnevu odprtih vrat, ki ga je ob svoji 130-letnici pripravilo Prostovoljno gasilsko društvo Poljane. »Z našim razredom smo si najprej ogledali postajo s policisti, kjer smo izvedeli, kaj policisti počnejo in kaj uporabljajo. Zatem smo odšli do postaje civilne zaščite, kjer smo prav tako izvedeli veliko zanimivosti. Nato smo si ogledali vojaško postajo, kasneje pa še gasilsko. Po malici smo odšli do gorske reševalne službe. Potem smo imeli prvo pomoč, kjer so nam prikazali, kako poteka oživljanje ljudi. Najbolj zanimiva postaja se nama je zdela postaja z reševalnimi psi, zatem pa smo izvedeli še nekaj o reševalcih in tako se je končal zelo zanimiv dan.« (Nadja Trobec in Manca Božič, 7. b)

Noč knjige 2024
Noč knjige je potekala v noči s 17. na 18. maj. Rdeča nit dogajanja so bili gasilci in solidarnost. Seveda vse v povezavi s knjigami. Poleg branja so učence navdušile številne postaje, na katerih so se pomerili v različnih spretnostih. Najbolj so se zabavali, ko so s curkom vode poskušali spraviti tovornjak čim dlje. Vsi po vrsti pa so zatrjevali, da so bile slastne palačinke »zakon«.

Izlet v Avstrijo
Učenci OŠ Poljane in OŠ Rovte, ki se v okviru izbirnega predmeta učijo nemščine, so se odpravili v Avstrijo. »Ko smo prišli v Avstrijo, smo se najprej z vzpenjačo povzpeli na baročni grad Riegersbourg, kjer smo si ogledali njegovo okolico ter različne razstave o čarovnicah in orožju. V neposredni bližini gradu pa smo prisostvovali tudi 45-minutni predstavi ptic ujed. Po predstavi smo nadaljevali ogled gradu in se potem z vzpenjačo spustili nazaj do avtobusa. Pot smo nadaljevali do čokoladnice Zotter, kjer smo se posladkali z okušanjem 300 različnih vrst čokolade. Ogledali smo si tudi film o nastanku čokolad Zotter. Po filmu smo lahko šli v mini živalski vrt, kaj pojedli ali pa samo počivali v senci. S polnimi vrečkami sladkih dobrot smo se odpravili k avtobusu in se odpeljali še na zadnjo postajo izleta, in sicer na domačijo Pechmann, kjer že četrta generacija prideluje domače bučno olje. Ogledali smo si okolico domačije in videli razne stare predmete, vodni mlin, letalo, helikopter, pomanjšan kip svobode in znake z zanimivimi in dokaj nenavadnimi krajevnimi imeni.« (Žana Eržen in Nina Habjan, 9. b)

Petošolci v Narodnem in Prirodoslovnem muzeju Slovenije
Kaj je najbolj vtisnilo v spomin dekletom? »V muzeju v Ljubljani je bilo super. Videli smo zanimive stvari in okostja. Najbolj so nam bile zanimive živali, ker smo jih lahko božali. Čeprav je bilo dobro, so vse pokvarile kačje glave. Zanimive so bile tudi gobe, saj so bile različnih barv in oblik. Videli smo tudi nagačene živali in različna jajca. Zelo zanimivo je bilo okostje kita. Zelo ogabna se nam je zdela kačja koža in mrtva lisica, ki smo se je morali dotakniti. Povohali smo različne rimske začimbe in celo ribjo omako. Videli smo Emonca in veliko zbirko kamnov. Zanimiva je bila tudi mumija in pravo okostje človeka. Lahko smo potežkali viteški meč.«

Preglovi priznanji Veroniki in Maruši 
V začetku maja je na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo potekalo državno tekmovanje iz znanja kemije za Preglovo priznanje. Tekmovanja sta se udeležili Maruša Šubic in Veronika Pisk, učenki 8. razreda. Veronika Pisk je dosegla srebrno Preglovo priznanje, Maruša Šubic pa zlato Preglovo priznanje.

Kranj in Županova Micka
»V torek smo se 7. in 8. razredi odpravili v Kranj. Ogledali smo si Prešernov gaj in v njem grob Franceta Prešerna ter tam tudi pomalicali. Sprehodili smo se mimo Mestne knjižnice Kranj in po starem mestnem jedru, kjer smo si ogledali različne stavbe in izvedeli marsikaj o Prešernu. Ogledali smo si njegovo hišo in njegovo pisarno. Videli smo grad Khislstein ter šli na razgledno ploščad na Pungertu. Sprehodili smo se do Prešernovega gledališča Kranj in tam smo si pogledali predstavo Županova Micka. Predstava se nama je zdela zanimiva, igralci pa so opravili odlično delo.« (Janja Bonča in Mojca Rakovec, 8. b)

Bernarda Pintar