Mark Bogataj absolutni zmagovalec

20.6.2024

Tretjo soboto v maju je Kopačnica spet oživela, saj so se tam zbrali številni udeleženci in gledalci že 14. KBK Traila.

KBK je kratica za Kopačnica–Blegoš–Kopačnica, saj gre za gorsko tekaško prireditev, ki poteka z izhodišča v omenjeni vasi do Blegoša in nazaj. Pot poteka v krožni obliki in je dolga okrog 20 kilometrov, vzpona je za okrog tisoč metrov, prav toliko je tudi višinskega spusta.

Tekmovalci se morajo sicer vrniti v okviru štirih ur, sicer se jim več ne meri čas in se jih obravnava kot pohodnike. Letošnji absolutni zmagovalec traila je bil Mark Bogataj s časom 1 ura, 29 minut in 54 stotink, s tem je bil tudi prvi med moškimi. Med ženskami je bila prva Nuša Mali, ki je tekmovala v okviru AD Kronos, s časom 1 ura, 49 minut in 26 stotink. Podelili so še nagrade v številnih drugih kategorijah, a ne v obliki klasičnih kovinskih medalj, temveč je zadnja leta navada, da na KBK Trailu tekmovalcem za »kolajno« podelijo poljanske dobrote iz krušne peči. Tekmovanje je štelo tudi za pokal in prvenstvo Slovenije za veteranske kategorije ter pokal Primorski gorskih tekov. Niko Stržinar, predsednik Športnega društva Marmor Hotavlje, ki je organizator, je povedal, da je KBK postal prepoznaven in priljubljen med gorskimi tekači iz vse Slovenije in tudi delno tujine, ne nazadnje o tem priča 192 letos prijavljenih tekmovalcev, tako da v društvu čutijo obvezo, da organizacijo nadaljujejo tudi v prihodnosti. Prireditev poleg nudenja zanimive izkušnje teka na Blegoš prispeva k prepoznavnosti Poljanske doline kot športne in rekreativne turistične destinacije. Omeniti velja še to, da je KBK Trail prvi med teki v Pušeljcu gorskih tekov.

V 30. letu delovanja v ŠDMH ne mirujejo, saj poleg KBK, ki je eden večjih dogodkov, izvajajo še mnoge druge dejavnosti. Poleg vpisne knjige za pohodnike na Slajki so pripravili vpisno knjigo za kolesarje na Blegošu. Ta se uporablja med sezono kolesarjenja, ki se začne s trenutkom, ko v maju prvi tekmovalec KBK priteče na Blegoš, zaključi pa se čez štiri mesece, v septembru na Vzponu na Blegoš, ko zadnji kolesar pride na cilj. Letos so tako odprli že osmo sezono vpisov. Poleg naštetega društvo koordinira tudi Pokal polanskih puklov, ki se začne z Vzponom na Stari vrh v juliju.

Jure Ferlan