Mesec drobnjakovih štrukljev
19.12.2024
Dvorec Visoko znova vabi na Mesec drobnjakovih štrukljev, ki bo potekal od 14. januarja do 9. februarja 2025.
Štruklje bodo stregli vsako soboto in nedeljo v delovnem času Kavarne Visoko, ki je v zimskem času na omenjena dneva odprta med 10. in 18. uro. Na Poljanskem jih imenujejo tudi štruklji na »žup«. Ker gre za značilno lokalno jed, obstaja več variant priprave, v dvorcu jih pripravljajo po receptu Petre Potočnik s kmetije Šupc na Hotavljah.
Štruklji so v osnovi jed iz vlečenega testa iz bele moke, jajc, vode, nekaj olja in soli ter z nadevom iz raztopljenega masla, jajc in narezanega drobnjaka. Za dobre štruklje mora testo počivati na hladnem vsaj dve uri, še bolje pa kar čez noč. Skuhajo se v slani vreli vodi, z zabelo iz masla in dodanega malo narezanega drobnjaka. Ko priplavajo na vrh, so kuhani skupaj s slano juho. Smernice za nadgradnjo kulinarične ponudbe v Poljanski dolini so v občini Gorenja vas - Poljane v sodelovanju z uglednimi strokovnjaki s tega področja zarisali že pred dvema letoma v okviru Zelenega dneva Poljanske doline. Že takrat so kot najbolj značilno jed izpostavili drobnjakove štruklje na » žup«, saj naj bi, kot so poudarili, poosebljali tisto, po čemer so znani Poljanci: toplino, domačnost in tradicijo. Tiskovna konferenca na temo drobnjakovih štrukljev bo v torek, 14. januarja, ob 11. uri, v petek, 17. januarja, ob 17. uri pa je načrtovana delavnica priprave drobnjakovih štrukljev s Petro Potočnik. In še zanimivost: letos so v kavarni v mesecu drobnjakovih štrukljev postregli več kot 200 porcij drobnjakovih štrukljev. Vabljeni, da si jih privoščite v ambientu Dvorca Visoko, zaželene so rezervacije na elektronskem naslovu dvorec.visoko@poljanskadolina.com ali na telefonski številki 030 489 177.
Jure Ferlan