Mesec izletov in zaključkov

18.7.2024

Tudi na Osnovni šoli Poljane je hitro nastopil zadnji mesec pouka, še hitreje so minili trije junijski tedni. Še nekaj ocen, ekskurzije, potem pa spričevala, priznanja ter takšni in drugačni zaključki.

Za zaključek na Golte
Vse skupine mladih planincev in njihovih mentorjev so si za zaključni izlet planinskega krožka izbrale zeleno planoto v Kamniško-Savinjskih Alpah – Golte nad Mozirjem. Najprej vožnja z nihalko do hotela Golte, nato pohod po Poti divjega petelina, ki je potekal po gozdu, stezicah in pašnikih, mimo številnih lovskih opazovalnic, umetnega jezera, planinskih koč in zanimivih glamping hišk. Videli so še veliko zanimivosti, kot so jama Ledenica, Alpski vrt z razgledno točko in kapelica Jezusa Dobrega Pastirja. Čakala pa jih je še težko pričakovana avantura – adrenalinski park.
Prijazna in zabavna inštruktorja parka sta jih popeljala v adrenalinski svet med krošnjami. Vsak je dobil svoj plezalni komplet in čelado, se seznanil s pravili ter z uporabo pripomočkov in igral. Prav vsak, ki je to želel, je lahko preizkusil svoje plezalne spretnosti. Iz kroga v krog so otroci postajali vse pogumnejši in spretnejši.

Devetošolci
Učenke in učenci 9. razreda so že 11. junija pripravili res lepo valeto, takoj naslednji dan pa odšli na Roglo, kjer so skupaj preživeli še zadnje osnovnošolske dni. Po vrnitvi v Poljane so prejeli spričevala in tako tudi uradno zaključili šolanje v Poljanah. Na novih poteh jim želimo vse dobro!

Prvošolci
Kako pa so svoje prvo leto v osnovni šoli zaključili prvošolci? Pestro – kot mladi varuhi okolja so junija pobrali smeti v okolici šole, barvali so lončke in vanje posejali semena sončnic. Komaj so dočakali dan, ko so v šolo lahko prinesli opremo za rolanje in se preizkusili še v tej spretnosti. Pripravili so nastop za starše, nad katerim so bili ti res navdušeni in kar niso mogli verjeti, kaj vse njihovi otroci že znajo. Naši najmlajši so radi hodili v šolo, ob koncu pouka pa tako kot vsi šolarji veselo vzklikali: »Hura, počitnice!«

Zaključni izleti
Junij je tudi čas za zaključne izlete nekaterih razredov. Četrtošolci so se odpravili na ekskurzijo na Gorenjsko. Njihova prva postaja je bil Slovenski planinski muzej v Mojstrani, naslednja pa Planica. S terase so lepo videli dolino pod Poncami, skakalnice in nogometno igrišče. Vstopili so tudi v ledeno dvorano, s sedežnico pa so se povzpeli še na skakalnico velikanko. In še nekaj, česar prav tako ne bodo pozabili – na skakalnem treningu so opazovali Timija Zajca in Lovra Kosa, ki sta se z njimi tudi fotografirala.
Na Notranjsko so jo mahnili učenke in učenci 5. razreda. Navdušila sta jih dva slovenska bisera. Postojnska jama jim je ponudila stalaktite in stalagmite, stebre, človeško ribico in čarobne dvorane; pa seveda vlakec, ki jim je omogočal čudovite razglede. Potem pa so se čudili še skrivnostim in zgodovini Predjamskega gradu.

Zaključna prireditev
Še pred odhodom na počitnice so učenci in njihovi mentorji pripravili lepo, bogato in raznoliko prireditev v počastitev državnega praznika in ob koncu pouka. Povezovali so jo četrtošolci, ki so spretno vodili rdečo nit med različnimi deli – sprehodom po začetkih samostojne Slovenije, pesmimi šolskih zborov, podelitvijo priznanj najboljšim učenkam in učencem ter podelitvijo nagrad literarnega in likovnega natečaja naše šole Poljanski gasilci – nesreč vseh krotilci. Leto 2024 je namreč praznično leto za PGD Poljane, ki praznuje 130-letnico obstoja. Na prireditvi so se nam zato pridružili tudi člani društva ter nagrajencem izročili nagrade in priznanja.

Vsem želimo sproščene počitnice!

Bernarda Pintar

Fotogalerija