Miha Dobrajc novi predsednik

18.7.2024

Letos je vodenje Ribiške družine Visoko, ki skrbi za živelj v vodotokih v občini Gorenja vas - Poljane, prevzel Miha Dobrajc, dolgoletni čuvaj v družininem revirju.

Prevzemate vodenje Ribiške družine (RD) Visoko, ki upravlja nekdanji ribiški rajon pisatelja Ivana Tavčarja – s kakšnimi občutki sprejemate to nalogo?
To nalogo sem sprejel kot podpredsednik, zaradi odstopa bivšega predsednika Mirka Horvata.

Koliko časa ste že član RD in kakšne naloge ste v njej do sedaj opravljali?
Svojo ribiško pot sem začel v RD Sora Škofja Loka leta 1989, kjer sem bil član vse do leta 2010, od leta 2010 pa sem član RD VIisoko, kjer sem opravljal funkcijo čuvaja in podpredsednika v zadnjem mandatu.

V kakšnem stanju je ribiški teren, ki ga prevzemate?
Ribiški okoliš je močno prizadet zaradi raznih dejavnikov, kot npr. poplav, izsekavanja brežin, onesnaženja, plenjenja ribojedih ptic ter v zadnjem času tudi vidre, ki je prisotna v vseh pritokih, kjer je stalež potočne postrvi uničen.

Katero problematiko bi postavili v ospredje in pri reševanju katere ste bili v RD uspešni do sedaj?
Uspešni smo bili zgolj pri tem, da nam je uspelo prepričati koncesionarja za urejanje strug o obveznem obveščanju pred posegi v vodo, kajti tega po poplavah niso upoštevali.

Kakšni izzivi vas čakajo v tem mandatnem obdobju?
Predvsem kako ponovno oživiti reko Soro in pritoke, ki so praktično prazni, pa tudi, kako pridobiti denarna sredstva za nakup rib, ker smo odvisni predvsem od prodaje dovolilnic tujim ribičem, ki jih je zaradi okrnjene narave ter zdesetkane in uničene Sore bore malo. Pa seveda ohraniti in povečati članstvo v ribiški družini.

Kako ocenjujete vlogo RD Visoko v občini Gorenja vas - Poljane, kakšna naloga ji je zaupana?
Vloga RD Visoko je predvsem varstvo narave, ne samo ribjega življa. Mislim, da lahko skupaj z lokalnim prebivalstvom in občino povrnemo in povečamo ribiški turizem, ki je v sosednji občini Idrija na vodilnem mestu.

Imate kakšne predloge, da bi tudi občani, ki niso člani RD, sodelovali pri skrbi za vodotoke in živelj v njih?
Že v času po poplavah se je pokazala pripravljenost za čiščenje reke Sore, tudi turistično društvo nas preseneča, saj so vedno pripravljeni pomagati prostovoljno in brezplačno v velikem številu.

Jure Ferlan