Nagrajena miza Tadeja Tomaža Filipiča

20.6.2024

Na osrednjem dogodku Tedna obrti in podjetništva na Loškem, razstavi izdelkov dijakov in študentov strojništva in lesarstva v Sokolskem domu Škofja Loka, so najbolj ustvarjalnim in inovativnim dijakom podelili denarne nagrade za njihove izdelke.

Med nagrajenci je tudi Tadej Tomaž Filipič iz Leskovice. Dijak 3. letnika srednje lesarske šole je za zaključni izdelek izdelal razstavljivo pisalno mizo iz masivnega lesa.

»Pri izdelavi pisalne mize sem uporabil klasične obdelovalne stroje za les. Predali so iz jesenovega, preostali elementi iz hrastovega lesa. Miza je posebna, saj so noge izdelane pod kotom, omarica je izdelana po stiku v 45 stopinjah in ima različne robne profile. Predali so barvani z brezbarvnim lakom, ličnice predalov pooljene s črnim oljem, drugo pa s temno rjavim oljem,« pojasni Tadej Tomaž Filipič, ki je svoj izdelek prvič postavil na ogled in tekmovanje. »Bil sem presenečen in vesel obenem, da so izbrali moj izdelek in ga uvrstili na 3. mesto.« Pri izdelavi mize sta mu pomagala mentorja – Janez Belič pri razvijanju izdelka in Jože Jarc pri izdelavi v šolski delavnici. Pred tem je že izdelal nekaj izdelkov, npr. nočno omarico in pručki. Skupaj z očetom Tomažem sta izdelala jedilno mizo. Razstavljiva miza je že dobila prostor v sobi 18-letnika, ki bo šolanje nadaljeval v programu lesarski tehnik. Po končani srednji šoli pa si želi na fakulteto za arhitekturo.

Lidija Razložnik