Največ sredstev za sanacijo po poplavah

17.10.2024

Člani občinskega sveta so potrdili prvi predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem načrtujejo za skoraj 22 milijonov evrov odhodkov.

Tudi proračun za prihodnje leto bodo v največji meri krojile lanske poplave, saj največ sredstev namenjajo prav za sanacijo infrastrukture, objektov in plazov po poplavah, in sicer skoraj osem milijonov evrov. Med večjimi investicijami je Katarina Dolenc z oddelka za proračun, finance in računovodstvo na občini poudarila še gradnjo vodovoda Kopačnica–Dolenje Brdo v vrednosti 1,7 milijona evrov, ureditev ceste v Kopačnici, za kar so zagotovili 800 tisoč evrov, 700 tisoč evrov so namenili še za nov kulturni dom v Poljanah in 350 tisoč evrov za modelni park Gorenja vas – Mali Velikan. 

V proračunu za prihodnje leto tako načrtujejo 20,3 milijona evrov prihodkov. Največji delež med davčnimi prihodki predstavlja dohodnina v višini 7,7 milijona evrov, med nedavčnimi pa prihodki režijskega obrata v višini milijon evrov. Skoraj deset milijonov evrov naj bi znašali transferni prihodki državnega proračuna, od tega jim bo država največ sredstev namenila za sanacijo po poplavah, to je skoraj osem milijonov evrov, iz sredstev za uravnoteženost razvitosti občin naj bi prejeli 769 tisoč evrov, za vodovod Kopačnica–Dolenje Brdo 469 tisoč evrov in modelni park Gorenja vas – Mali Velikan 232 tisoč evrov. Sredstev s strani države se nadejajo tudi za ureditev novih ambulant družinske medicine v Zdravstvenem domu Gorenja vas, in sicer 164 tisoč evrov, in za obnovo gozdnih cest po poplavah 83 tisoč evrov.

Odhodkov pa skupaj z odplačilom dolga načrtujejo za 21,6 milijona evrov. »Razlike med prihodki in odhodki bomo zaprli z morebitnim najetjem novega kredita za vodovod Kopačnica v višini 800 tisoč evrov in sredstvi na računu ob koncu leta,« je pojasnila Katarina Dolenc in dodala, da za tekoče odhodke skupaj namenjajo 7,5 milijona evrov oziroma 35 odstotkov proračuna, za investicije pa dobrega 13,7 milijona evrov oziroma slabih 64 odstotkov proračuna. Za odplačilo dolga bodo namenili skupaj 323 tisoč evrov. Med večjimi tekočimi odhodki in transferji je omenila sredstva za dnevno varstvo in vzgojo v občini, za kar namenjajo 1,8 milijona evrov, za prevoze otrok v šolo zagotavljajo 630 tisoč evrov in za zimsko službo 362 tisoč evrov. Dodatno so v proračun umestili še sredstva za spodbujanje gibalnih aktivnosti na obeh osnovnih šolah v občini, sofinanciranje osnutka Regionalnega prostorskega plana Gorenjske in ureditev ceste v Kopačnici v sklopu gradnje vodovoda.

Mateja Rant

Šest občinskih nagrajencev

Na zadnji seji občinskega sveta so sprejeli tudi sklep o podelitvi letošnjih občinskih priznanj. Podelili bodo plaketo občine in pet bronastih priznanj.

Na predlog Krajevne skupnosti Gorenja vas, Društva upokojencev za Poljansko dolino in Planinskega društva Gorenja vas bodo plaketo občine podelili Valentinu Bogataju za njegov prispevek k delovanju društev in razvoju kulture v občini. Podelili bodo še pet bronastih priznanj. Ivanka Možina ga bo prejela za socialni vzor in srčnost na področju rejništva, ekipa prve pomoči Civilne zaščite občine Gorenja vas - Poljane za strokovno delo in izjemne uspehe na preverjanjih usposobljenosti ekip prve pomoči, Prostovoljno gasilsko društvo Poljane za nesebično delo in modernizacijo v zadnjem desetletju, Športno društvo Marmor Hotavlje za tridesetletno uspešno delovanje ter uredniški odbor glasila Vaščan za petdesetletno prostovoljno raziskovanje in beleženje zgodovine Krajevne skupnosti Poljane.

Mateja Rant