Naša ekipa spet najboljša

20.6.2024

Ekipa Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane je na junijskem regijskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči v sklopu Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja v Kranju dokazala najboljšo usposobljenost in med enajstimi ekipami prejela največ točk.

Zmagali so že drugo leto zapored. Ker pa regijska preverjanja po državi še potekajo, še ne vedo, ali se jim je uspelo uvrstiti naprej na državno tekmovanje. Lani se jim je to izmuznilo za 15 točk, zato tokrat upajo, da jim bo uspelo znanje pokazati tudi na državni ravni.

»Veliko šteje samo znanje, a vseeno menimo, da so izkušnje iz preteklih preverjanj nepogrešljive in dragocene,« pravi mentor ekipe Tomaž Čadež. »Na lastnih napakah se največ naučiš, poleg tega pa se z izkušnjami bolje znajdeš v dani situaciji in jo znaš obvladovati. Vsaka situacija oziroma na tekmovanju scenarij se ti vtisne v spomin – in več ko jih je, bolje se znaš spoprijeti z njimi in se odzvati.« Nina Strel, Neža Stanonik, Anja Štravs, Katja Štucin, Monika Stanonik in Tomaž Čadež, ki so vsi tudi člani različnih gasilskih društev v občini, imajo veliko izkušenj, saj so se v preteklosti udeležili že več preverjanj, ena izmed članic pa je svoje izkušnje začela nabirati šele letos.

Na preverjanje so se sicer začeli pripravljati v začetku leta – najprej so ponavljali in nadgrajevali teoretično znanje, nato pa začeli tudi s praktičnimi vajami. »Intenzivne priprave, na katerih smo večkrat sodelovali tudi s škofjeloško in žirovsko ekipo prve pomoči, so potekale zadnja dva meseca. Z njimi smo vadili različne scenarije nesreč in oskrbovali najrazličnejše poškodbe. Praktične vaje smo izvajali na več različnih lokacijah na različnih terenih, « priprave predstavi Čadež, ki dodaja, da je bilo letošnje preverjanje po zahtevnosti primerljivo s tistimi v preteklih letih. »V primerjavi s prejšnjimi so se pojavila nova bolezenska stanja in poškodbe, s katerimi se na preverjanju še nismo velikokrat srečali – to so recimo kemična opeklina roke, zlom lobanjskega dna in predoziranje s heroinom.« Tekmovanje je bilo sestavljeno iz štirih delovnih mest, na vsakem pa so bili štirje poškodovanci, ki so jim člani ekipe nudili prvo pomoč ter jih pravilno oskrbeli. Vodja ekipe Nina Strel pa je bila medtem zadolžena za organizacijo in sodelovanje med vsemi člani ekipe.

Zadovoljni so, da lahko ekipa svoje znanje predaja naprej krajanom in občanom na predstavitvah temeljnih postopkov oživljanja, ki jih izvajajo v okviru dnevov odprtih vrat gasilskih društev in na drugih predstavitvah v občini. Sodelujejo tudi na vsakoletni vaji gasilskih enot v organizaciji Gasilskega poveljstva Občine Gorenja vas - Poljane. Kot pove Čadež, si želijo v prihodnosti čim več ljudi poučiti o temeljnih postopkih oživljanja in prve pomoči ter še naprej aktivno sodelovati z drugimi enotami v sistemu zaščite in reševanja.

Damjana Peternelj