Naučili so se veliko dobrega za življenje

18.7.2024

Z začetkom poletnih počitnic se po vsej Sloveniji začnejo tudi oratoriji, ki privabijo številne otroke od 1. do 8. razreda. Tako je bilo tudi v Poljanah in Gorenji vasi, kjer se je oratorijskega tedna udeležilo približno tristo otrok, zanje je skrbelo več kot devetdeset animatorjev.

Letošnja tema oziroma oratorijski lik je prerok Daniel, ki se je odlikoval s svojo modrostjo, zvestobo in zaupanjem Bogu tudi v najtežjih preizkušnjah. Prerok je v svetopisemskem pomenu človek, ki je od Boga poklican in poslan, da ljudem tolmači znamenja časa – zorenje božjega odrešitvenega dela. Oratorij se začne že po nedeljski sveti maši. Nato pa vsak dan z dvigom zastave in molitvijo v cerkvi. Sledi dramska igra, po njej se animatorji v okviru kateheze z otroki pogovarjajo o igri ter verskih in splošnih vsebinah.

Ustvarili nepozabne spomine
Letos so otroci v Gorenji vasi ustvarjali na Danielovi delavnici, pekli v Danielovi pekarni, izdelali letala na letalski delavnici, šah in tri v vrsto na delavnici namiznih iger, piščali, bobne in kitare na glasbeni delavnici … Tekmovalni del oratorija so velike igre, kjer so otroci razdeljeni v skupine različnih starosti in skušajo za svojo ekipo zbrati čim več točk. Glede na vroče vreme so bile vodne igre še kako na mestu. Otroci, vseh je bilo letos približno 70, so se odpravili tudi na pohod na Dobravšce. Oratorij so sklenili z razstavo izdelkov z delavnic, zahvalno mašo ter prijetnim druženjem pred cerkvijo. Otroci so tudi letos ustvarili nepozabne spomine, sklenili nova prijateljstva in se naučili veliko dobrega za življenje. »Tokrat je bilo največ otrok iz prve in druge triade osnovne šole, torej tistih najbolj zvedavih. Prišli so skoraj z vseh koncev župnije Trata Gorenja vas, enako velja za 26 animatorjev,« je povedal vodja oratorija Dominik Ušeničnik, ki je poudaril, kako lepo je bilo videti skupino animatorjev, ki so za dosego skupnega cilja delovali kot eno. »Hvala vsem sponzorjem, dobrotnikom in sodelavcem. Hvala župniku Marjanu, vsem kuharicam z Bernardo na čelu ter gospodinjam za pecivo ter vsem, ki so nas kakor koli podprli.«

V Poljanah več kot dvesto otrok
V Poljanah je letošnji oratorij potekal pri cerkvi v Predmostu od 30. junija do 5. julija po programu Oratorija Slovenija pod geslom Blagor zvestim. Kot je povedala Meta Stanonik, ki je bila skupaj z Urbanom Drlinkom voditeljica oratorija, se ga je udeležilo 220 otrok, kar ga uvršča med najbolj množične oratorije v Sloveniji. Z otroki se je ukvarjalo kar 65 mladincev animatorjev. Vsak dan so začeli z dvigom oratorijske in slovenske zastave, župnik jim je podelil blagoslov, nato pa so uprizorili dramsko izvedbo zgodbe o preroku Danijelu, ki je bil osrednji lik letošnjega oratorija. Sledile so kateheze in igre ter malica. Pri izvedbi oratorija so pomagali starši nekaterih otrok in drugi prostovoljci. Obiskala sta jih tudi škof Anton Jamnik in misijonar Cyprian iz Ugande.

Lidija Razložnik, Jure Ferlan

Fotogalerija