Od opere do slovenskih popevk

16.5.2024

Baritonist Anton Habjan bo na Velikem koncertu v Športni dvorani Železniki nastopil ob spremljavi Simfoničnega orkestra Crescendo z Žigo Kertom.

Baritonist SNG Opera in balet Ljubljana, po rodu domačin iz Dražgoš, v nedeljo, 19. maja, ob 19. uri v Športni dvorani Železniki napoveduje že tretji Veliki koncert v zadnjih šestih letih, na katerem prepleta operno in zabavno glasbo.

Če sta na prvih dveh koncertih leta 2019 in 2022 poskrbela Simfonični orkester Cantabile iz Logatca in Orkester slovenske vojske, je Habjan tokrat k sodelovanju povabil domači Simfonični orkester Crescendo iz Škofje Loke, ki ga vodi dirigent Žiga Kert. Operna glasba je namreč pisana za simfonični orkester, prav tako pa je ta dodana vrednost, ko gre za izvajanje popularne glasbe. »Crescendu sem že prisluhnil na več koncertih in moram reči, da gre za odličen orkester,« pove sogovornik in doda, da kar nekaj orkestrašev prihaja iz Škofje Loke in obeh dolin, kar bo koncertu dalo še dodatno noto.

Prvi del koncerta bo operni, v drugem delu sledijo slovenske popevke. Slišali bomo arije iz oper Mozarta, Čajkovskega, Verdija, Leharja, v katerih bodo nastopili operni pevci, v drugem delu, ki bo naravnan na slovensko zimzeleno glasbo, pa bo na oder stopil še Oto Pestner. Seveda bodo nastopajoči v nekaterih skladbah tudi združili glasove.

Koncert bo imel tudi letos dobrodelno noto, saj bo šel en evro od vsake prodane vstopnice za društvo Junaki 3. nadstropja, za otroke, zbolele za rakom. Kot je še povedal Habjan, se že zelo veseli koncerta, hkrati pa se že vnaprej zahvaljuje članom PGD Dražgoše, ki mu vsakokrat pomagajo pri varovanju in vseh opravilih okrog priprave koncerta.

Igor Kavčič