Oktober, mesec požarne varnosti

19.10.2023

Tema letošnjega meseca požarne varnosti je požar v naravi. Požar na Krasu, ki je v preteklem letu terjal veliko gmotne škode, je opomin, kako uničujoči so lahko požari v naravi.

Družba si mora še bolj prizadevati za preprečevanje požarov v naravnem okolju. Namen letošnjega meseca je širši javnosti podati informacijo o vzrokih za nastanek požara, predstaviti nevarnosti in napotke, kako preventivno ravnati, da se prepreči njegov nastanek, svetovati, kaj storiti, če požar v naravi ogroža dom, ob evakuaciji in po vrnitvi domov. Že majhen izvor toplote, kot so na primer ogenj, iskrenje, vroč katalizator vozila, slabo ugasnjena cigareta, lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti, kar ogrozi ljudi, živali in okolje.

Požari v naravi so pogosto posledica človeške nepazljivosti ali neprevidnosti pri uporabi odprtega ognja. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, Slovensko združenje za požarno varstvo ter Zavod za gozdove Slovenije so pripravili različne aktivnosti, usmerjene v ozaveščanje in usposabljanje širše javnosti o pomenu preprečevanja požarov v naravi ter pravilnem ravnanju ob požaru in po njem. Napotki so prilagojeni tudi za osebe z okvaro vida in natisnjeni v prilagojeni pisavi. Več informacij je na voljo na spletni strani Gasilske zveze Slovenije in po gasilskih društvih širom občine. Gasilska društva v tem času že tradicionalno organizirajo dneve odprtih vrat s pregledom in možnostjo nakupa gasilnika, evakuacije, meddruštvene vaje … Seznam aktivnosti je na voljo na njihovih spletnih straneh ali socialnih omrežjih oziroma v drugih sredstvih javnega obveščanja. V organizaciji Gasilskega poveljstva Gorenja vas - Poljane bo 20. oktobra na območju Poljan potekala vaja članic, dan kasneje, 21. oktobra, pa še vaja članov na območju Gorenje vasi s predajo raporta ter postrojem enot pred županom.

Lidija Razložnik

Ob klicu na številko 112 povejte: kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče in kakšna pomoč je potrebna. Na številko 112 lahko pokličete ali pošljete kratko sporočilo, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali Policijo. Številko 112 brezplačno kličete s stacionarnega in mobilnega telefona (tudi če je račun prazen) v vseh državah EU.