Opravljeno veliko delo pri svetem Urbanu

18.7.2024

V nedeljo, 16. junija, je bilo pri cerkvi svetega Urbana na Gorenji Dobravi veselo. Med dopoldansko mašo je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik ob somaševanju domačega župnika Marjana Lampreta blagoslovil obnovitvena dela.

Dela so obsegala celotno novo leseno ostrešje z novo kritino in izvedenim cementnim protipotresnim vencem na zidovju ter nov oplesk na cerkvi in zvoniku. Z obnovitvenimi deli je cerkev na slikoviti legi zažarela v sveži podobi.

Menjava ostrešja je bila nujna, saj je bilo dosedanje že povsem dotrajano in se je zaradi zamakanja na cerkvi že delala škoda. V lanskem poletnem neurju je močan veter s cerkve odnesel še pločevino ob zvoniku in dobršen del opečne kritine. Na pobudo in v organizaciji ključarja Stanislava Andreuzzija ter ob podpori domačega župnika so krajani iz soseske sv. Urbana stopili skupaj in začeli priprave na delo. Veliko je bilo darovalcev po gospodinjstvih, ki so velikodušno podprli 60 tisoč evrov vredno investicijo. Nekaj sredstev je prispevala tudi Občina Gorenja vas - Poljane. Domačini so s prostovoljnim delom znižali delovne stroške. Posebno zahtevno je bilo pleskanje zvonika, ki so ga posebej usposobljeni pleskarji plezalci opravili brez odra. Delo so podprle tudi gospodinje in Domačija Pr Brodarju s pripravo hrane za delavce. Cerkev stoji na težko dostopnem strmem hribu in je treba tja vse, tudi vodo, zvoziti. Veliko je pri vseh delih sodeloval cerkovnik Matic Kavčič, ki sicer skrbi tudi za edino ohranjeno mežnarijo v tratarski župniji. Ostrešje so dokončali že lani, beljenje fasade pa je prišlo na vrsto letos. Pred blagoslovom so domačini očistili celotno cerkev in okolico ter poskrbeli za okras. Temeljito so bili očiščeni tudi zgodnjebaročni oltarji iz 17. stoletja. Glavni je posvečen svetemu Urbanu, zavetniku vinogradnikov, kar spominja na čase, ko so bili v srednjem veku v časih gospostva freisinških škofov po okolici vinogradi. Te so pred dobrimi štirimi stoletji zaradi ohladitve podnebja opustili. Mašo so z ubranim petjem polepšali člani tratarskega mešanega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom zborovodje Romana Ažbeta in organista Žana Mahniča. Iz zvonov so melodije izvabljali domači pritrkovalci. V stari poljanski noši so k maši prišli člani Folklorne skupine Žirovski vrh. Na jasi pred cerkvijo je po končani slovesnosti sledilo ljudsko slavje ob pogostitvi.

Jure Ferlan