Oštarije kod kodi v Poljanski dolini

16.5.2024

Po dveh uspešnih izvedbah projekta Oštarije kod kodi (Gostilne kot nekoč) na Cerkljanskem in Idrijskem se je ta preselil v Poljansko dolino. Prvo nedeljo v maju se je za en dan odprla nekdanja gostilna Lovec/pri Ferdotu v Kopačnici. 

Namen projekta je oživljanje lokalne gostinske dediščine in skupnosti ter obujanje zgodovine. »Spodbujamo odpiranje malih družinskih podjetij, ki bodo bogatila naše kraje. Ponovno odprtje gostiln prinaša nove priložnosti za druženje, ustvarjanje spominov in krepitev vezi med prebivalci, kar je ključno za ohranjanje lokalne identitete in skupnostnega duha,« je pojasnila lastnica blagovne znamke Fina kava Martina Čuk, ki je skupaj z Jožetom Podobnikom, ustanoviteljem in lastnikom Pivovarne Zajc, Marjanom Krajnikom, nosilcem gostinske dejavnosti potujoče gostilnice Klatež, in Dejanom Levpuščkom, lastnikom Dionysosa, zasnovala projekt. »Sodelovanje je ključno za ustvarjanje sinergije in skupnega uspeha ter kaže na močno zavezanost lokalni skupnosti in gospodarstvu. Veseli nas, da prispevamo k obogatitvi lokalne skupnosti in oživitvi zapuščenih gostiln, ki imajo pomembno vlogo v kulturnem in družabnem življenju naših krajev.«

Tako je oživela tudi gostilna v Kopačnici, katere lastnik je bil Fortunat Rotar in je obratovala med leti 1975 in 1990. V nekdanjem gostinskem delu hiše še danes stoji originalen točilni pult, ob katerem so se zbrali tudi nekdanji gostje in obudili prenekateri spomin. »Z odzivom smo izjemno zadovoljni, saj je presegel naša pričakovanja. Že od jutra so nas obiskovalci navdušeno pozdravljali in kazali zanimanje za projekt, s katerim jim želimo ponuditi edinstveno doživetje. Ko smo ob 9. uri odprli vrata, se je gostilna hitro napolnila. Veliko bi si jih želelo, da bi se v gostilni večkrat kaj dogajalo, kar je še dodatna motivacija za nadaljnje delo in snovanje projekta,« je še pojasnila Martina Čuk in dodala, da imajo v načrtu že širitev projekta tudi na druge lokacije po Sloveniji.
Na Poljanskem bo 26. maja oživela še gostilna Pr' Posečnk v Malenskem Vrhu in 2. junija gostilna Inglič v Srednji vasi. Ostale lokacije bodo znane naknadno in objavljene na socialnih omrežjih organizatorjev.

Lidija Razložnik