Pogled izpred znamenja seže do vsake hiše

20.5.2021

Domačini spodnjega dela vasi Srednje Brdo so na Matevžovem travniku postavili ličen križ, posvečen družini in zdravju. Pred več kot stoletjem je križ v vasi že stal, in sicer ob cesti pred hišo pr' Derlink.

"Že starši 'ta mladih' na vasi so si pred desetletji prizadevali postaviti kapelico in 'ta mladi' smo začutili, da je čas, da prizadevanja udejanjimo," začne pripovedovanje Uroš Gantar, idejni vodja projekta. Namesto kapelice so se odločili za križ. Lotili so se raziskovanja in iskanja simbolnih elementov, vrednih ohranjanja. S številnimi nasveti jim je pomagala Nada Jesenko Filipič s kranjske območne enote ZVKDS, literaturo o znamenjih na Poljanskem in Selškem pa je posodila Mirjana Možina. Sledila so zemeljska dela, nakup elementov križa in njihovo oblikovanje. Družina Gantar iz Malenskega Vrha je podarila hrastov les za znamenje in ploščo iz hotaveljčana. Za konzolne elemente so uporabili odslužen hrastov les, ki je prej desetletja služil kot stojalo za trto. Stare fotografije so omogočile rekonstrukcijo oblike strehe znamenja in ohranitev prvotne višine križa.

Dela so zaključili z ureditvijo okolice in dostopa do znamenja. Sporočilnost znamenja so želeli prikazati s simboli in na predlog župnika Gregorja Luštreka je pod znamenjem na hotaveljčanu upodobljena sveta družina. "Jožef in Marija sta simbolno prikazana v obliki srca, s čimer smo se želeli pokloniti ljubezni med možem in ženo. Otrok predstavlja plod neskončne ljubezni med staršema. Simbol je dopolnjen z združeno simboliko zvezde repatice in križa." S kamenjem je okoli križa upodobljeno srce, ki dodatno oplemeniti krajino in pritegne oko sprehajalca. Zasadili so pušpan, vinsko rutico, ognjič, materino dušico in sivko. "Nekaj za dušo in nekaj medovitega za čebele," je še povedal Uroš Gantar, ki je z znamenjem vasi in rodni Poljanski dolini želel posvetiti nekaj skupnega, morda celo idealističnega. "Križ predstavlja veliko vrednost moji čutni ravni in želim si, da bi sprehajalci opazili lepoto križa in ob počitku občudovali lepoto doline Kopačnice. Lokacija križa je simbolna, saj se od znamenja vidi do vseh hiš spodnjega dela vasi Srednje Brdo. Na tem mestu bi se zahvalil ženi Neži, Stanetu in Nejcu Mikšu, Martinu Knaflju, Eli, Tjaši in Urošu Možini za njihovo vsestransko pomoč pri postavitvi križa. Hvala vsem ostalim sosedom za vso podporo in ženam, ki so skrbele za lačne, žejne in v času postavljanja križa držale pokonci gospodinjstva. Hvala tudi občini, ki je pomagala pri nakupu kipa." Za dober namen so ob tej priložnosti zbrali tudi nekaj sredstev in jih namenili PGD Hotavlje in KORK Gorenja vas za družino v stiski. Blagoslovitev križa je bila predvidena že v aprilu, izvedena pa bo v skladu s trenutnimi omejitvami zaradi epidemije v maju ali juniju.

Pred več kot stotimi leti je križ stal neposredno ob stari cesti Srednje Brdo–Kopačnica. Zaradi dotrajanosti so ga v prvi polovici 20. stoletja odstranili, korpus Jezusa pa ohranili in prestavili na fasado hiše pr' Derlink. Domačini hranijo fotografijo hiše s korpusom na fasadi iz obdobja 60. let prejšnjega stoletja. Korpus naj bi na fasadi ostal do 70. let, ko je izginil neznano kam.

Lidija Razložnik