Poletje je čas za branje

18.7.2024

Knjižničarke smo v vseh enotah naše knjižnice pripravile niz zabavnih bralnih, ustvarjalnih in ugankarskih dejavnosti, ki bodo mladim bralcem popestrile poletne dni. Pa tudi na odrasle bralce nismo pozabile.

Kitkove vrečke presenečenja
Kitkove vrečke smo pripravili za tri skupine naših obiskovalcev. V vrečkah za odrasle bralce in mlade bralce od 9. do 12. leta starosti so tri knjige po izboru knjižničark na določeno temo, v vrečki za najmlajše bralce pa vas čaka pet različnih naslovov knjig. Teme vrečk smo oblikovane tako, da bo vsakdo našel primerno zase. Le obiščite nas in si jo izberite.

Poletni bralni izziv
Tudi letos smo pripravile bralni izziv tako za odrasle kot otroke. Otroci si izposodite različne žanre knjig in si ob prebiranju prislužite točke. Ko jih naberete 20, kuponček prinesete v knjižnico, kjer vas čaka kupon za sladoled. Odrasli bralci pa preberete dve knjigi iz nabora Fletno poletno branje in izpolnjeni kuponček vam prinese kupon za kavo.

Knjižna uganka, pravljična rokodelnica
Knjižno uganko lahko rešite v knjižnici ali jo odnesete domov in jo prinesete ob naslednjem obisku. Kot vsak mesec vas čakajo tudi pravljične rokodelnice, ki jih odnesete domov in potem v miru ustvarjate, ko imate čas.

Cobiss Ela
Sredi julija je zaživela nova platforma za branje e-knjig v Sloveniji – Cobiss Ela. Člani slovenskih knjižnic lahko zdaj dostopate do približno 2000 naslovov e-knjig različnih založb – brezplačno! Cobiss Ela je nacionalna platforma za izposojo elektronskih knjig, ki jo uporabljajo vse slovenske splošne knjižnice, članom slovenskih splošnih knjižnic pa ponuja preprostejšo, hitrejšo in kakovostnejšo uporabo javne knjižnične storitve izposoje e-knjig. Izposoja je mogoča v okviru knjižničnega sistema Cobiss in je za člane splošnih knjižnic brezplačna. Platforma v svojem katalogu ponuja številne naslove slovenskih založnikov, prav tako so na voljo različni žanri. Naslove knjig je mogoče poiskati v iskalniku Cobiss+, omogočeno pa je tudi brskanje med samimi žanri knjig. Več informacij v zvezi z delovanjem lahko najdete na spletni strani naše knjižnice ali na spletni strani cobiss.si.

Poletni urnik – popravek
V prejšnji številki smo objavili poletni urnik za knjižnice v občini. Ta se je za enoto v Gorenji vas nekoliko spremenil, v korist naših bralcev. Krajevna knjižnica Gorenja vas je v juliju in avgustu odprta ob torkih, sredah in četrtkih od 12.30 do 19.00. Izposojevališče Sovodenj pa bo zaprto 26. julija, 2. avgusta, 9. avgusta in 16. avgusta. Preostale petke bo obratovalo po urniku.

Razstave
Celo poletje je na ogled razstava Naših 20 let Klekljarskega društva Deteljica Gorenja vas. Tokratna razstava ponuja izbor del njihovih članic, ki so društvu zveste že dolgo let. Kot vedno je prečudovito pogledati, kaj vse nastane pod njihovimi spretnimi rokami. Če ste zamudili ogled njihove tridnevne razstave v mesecu juniju, je to idealna možnost, da si vsaj del razstavljenega ogledate v naši knjižnici.
V septembru bo svoja dela prvič na ogled postavila Mojca Pintar, in sicer na razstavi z naslovom Cel ta krog, ta … o. Predstavila bo likovni opus svojih del, ki so se v njenem 50. letu sestavila v zaokroženo celoto. Skozi slike bo predstavila svojo zgodbo raziskovanja in zaznavanja sveta, ki skriva v sebi globine prvobitnega, izvornega spomina in ustvarjalko navdihuje. Razstava bo na ogled v Knjižnici Gorenja vas in v Galeriji Krvina, kjer bo tudi osrednji dogodek v petek, 6. septembra, ob 18. uri. Vljudno vabljeni!
Vedno vam je na voljo trimesečna članarina, ki znaša le pet evrov, knjige pa lahko kadarkoli prevzamete tudi v našem paketniku v Krajevni knjižnici Gorenja vas. Zdaj res nimate več razloga, da to poletje ne bi prestopili praga ene izmed naših enot.
Vabljeni v knjižnico in naj vam dobra knjiga dela družbo v poletnih dneh.

Nekaj novosti z naših knjižnih polic
Tabea Bach: SONCE NAD SOLINAMI
Kaja Bucik Vavpetič: SREBRNE VEZI (prvi slovenski fantazijski ljubezenski roman)
Robert Galbraith: SRCE, TEMNO KOT ČRNILO
Tadej Golob: PIKČASTA SLOVENIJA, Kolesarski vodnik po Sloveniji in zamejstvu
Jerry B. Jenkins: IZVOLJENI (2. del)
Carlton Kirby, Robbie Broughton: LEPLJIVI BIDON
Vesna Milek: PARIZ, LJUBEZNI IZ DRUGIH ČASOV
Karmen Petric: PRSTE STRAN
Bernardo Stamateas: TOKSIČNA ČUSTVA
K. A. Tucker: DOKLER NE ZBLEDI

Bernarda Buh