Poletje s knjigo v roki

22.6.2023

Knjigomat, Fletno poletno branje, vrečke presenečenja ... vse to vas čaka v knjižnici poleti.

Krajevna knjižnica Gorenja vas je z junijem bogatejša za novo opremo. S sredstvi, ki nam jih je zagotovila občina, smo kupili knjigomat. Ta našim obiskovalcem omogoča samostojno vračanje, podaljševanje in izposojo knjižničnega gradiva. Otroci so nad novo pridobitvijo navdušeni, ravno tako odrasli bralci. Knjižničarjem bo pridobitev omogočila več časa za pomoč in svetovanje pri izbiri gradiva.

Maja je na Visokem pri Poljanah potekal otroški festival Dan prijateljstva. Za obiskovalce smo pripravili deset različnih knjižnih ugank, prilagojenih različnim starostnim skupinam. Izdelovali smo raznovrstne knjižne kazalke, pa tudi papirnati avtomobilček na leseni palici. Kot vsako leto je bil tudi tokrat obisk zares velik. Senca mogočnih dreves in kip domačega pisatelja Ivana Tavčarja sta omogočala izdelavo raznoraznih kazalk in drugi izdelkov, ki so se porajali v nadobudnih mladih glavah. Med vsemi sodelujočimi, ki so reševali kviz, smo izžrebali deset srečnih nagrajencev. Knjigo Kaj delajo palčki pozimi je prejel Ožbej Balažic, knjigo V naročju dobrega velikana Julija Frelih in Lija Jagodic, kozarček Oskar Balog, vzglavnik Izabela Eržen, brisački Ela Bricelj in Lejla Karaosmanović ter zvezke Jure Dolenec, Tom Dolenc in Tim Debeljak.

Poletni meseci prinašajo tudi nekaj novosti. Za odrasle bralce smo pripravili nov priporočilni seznam za branje: Fletno poletno branje – knjižničarke priporočamo. Na oddelku za odrasle smo zaposlene v knjižnici skrbno izbrale več kot 150 naslovov knjig, ki imajo skupni imenovalec: otoki in morska obala. Dišijo po južnih morjih, avanturah in oddihu. Začinjene so s humorjem in so kot nalašč za branje v viseči mreži, pod krošnjami dreves. Knjige bodo izpostavljene v vseh enotah naše knjižnice in na voljo za izposojo. Priporočilni seznam si lahko ogledate na spletni strani knjižnice. Vabimo vas, da se nam pridružite na družbenih omrežjih, tako da v svoji objavi s ključnikom #fletnpoletnobranje z nami delite prebrane knjige. Bralna akcija bo potekala do 15. septembra. Pripravili smo tudi vrečke presenečenja – bralne pakete za odrasle in otroke. V vrečki vas čaka tematski paketek, ki vsebuje tri knjige po izboru naših knjižničark. Verjamemo, da vas bodo knjige navdušile in da boste odkrili nove avtorje, zgodbe in žanre, ki jih boste vzljubili. Pakete presenečenja lahko prevzamete v naši knjižnici. Ne zamudite te priložnosti za kakovostno branje, ki vas bo spremljalo skozi celotno poletje.
Klekljarsko društvo Deteljica Gorenja vas bo tudi letos svojo razstavo po uradnem odprtju v Sokolskem domu postavilo na ogled v prostorih Krajevne knjižnice Gorenja vas. Z upodobitvijo dr. Ivana Tavčarja v klekljani čipki ter z nekaj upodobitvami prizorov iz njegovih del njihova razstava prispeva majhen kamenček v mozaik prireditev v pisateljev spomin. Izdelki članic društva ter klekljarskih krožkov osnovnih šol Ivana Tavčarja Gorenja vas in Poljane bodo v knjižnici na ogled od 26. junija do konca septembra.

Poletje pa prinaša tudi poletni urnik, ki velja v mesecu juliju in avgustu. Bralci Izposojevalne enote Sovodenj boste imeli letos možnost izposoje v vašem kraju, saj bo knjižnica odprta po običajnem urniku.

Obenem vas ponovno spomnimo na trimesečno članarino, ki znaša le pet evrov. Vsi, ki imate čas za branje le v času dopustov, izkoristite to možnost. Če vam pa čas ne omogoča obiska naših enot, imate možnost prevzema gradiva v naših paketnikih 24 ur na dan, vse dni v tednu. Obiščite nas in preživite tople poletne dni tudi v družbi dobre knjige.

Bernarda Buh, knjižničarka

Fotogalerija