Polno dejavni tudi v jesenskem času

29.10.2019

Dejavnost Društva upokojencev za Poljansko dolino so zaznamovali trije dogodki, ki so vsak po svoje ponudili udeležencem umetniško, izrazno in sprostitveno doživetje.

Srečanje gorenjskih upokojencev literatov
V Družbenem centru v Lescah je septembra potekalo 10. jubilejno srečanje gorenjskih upokojencev literatov, ki ga je izpeljalo domače upokojensko društvo. Na razpis Pokrajinske zveze upokojencev Gorenjske, ki je bila prirediteljica srečanja, se je odzvalo 23 pisateljev in pesnikov iz 14 gorenjskih društev upokojencev.
Vsem sodelujočim je skupno to, da so upokojeni in da pišejo. Čeprav koraki stopajo počasneje kot v mladih letih, pišejo o hrepenenju po domu, ljubezni, sprejetosti, ko je »dan poln vonjav, šepeta, bele svetlobe«, »ko se misli venomer vračajo na začetek in konec najine dvojine …« Hkrati je to tudi čas za poglobljene razmisleke o bivanjskih vprašanjih, odnosih v družbi, naravi.
Na prireditvi je nastopila tudi Minka Likar, članica DU za Poljansko dolino, ki se je predstavila s pesmijo Ljubezen v zrelih letih.

Na festivalu za tretje življenjsko obdobje
Od 1. do 3. oktobra je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal 19. festival za tretje življenjsko obdobje. Prireditev je tradicionalno in uveljavljeno srečanje ob svetovnem dnevu starejših, 1. oktobru.
Predstavila so se številna društva upokojencev Slovenije s folklornimi, plesnimi in pevskimi nastopi ter kratkimi gledališkimi prizori. Sodelovali so številni razstavljavci s področja zdravja, zdrave prehrane, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše in drugega.
Na medgeneracijskem odru sta nastopili tudi skupini Društva upokojencev za Poljansko dolino Gorenja vas, in sicer gledališka skupina s skečem Ele Tavčar Stare in nove navade ter pevska skupina Žabarji pod vodstvom Janeza Čadeža s spletom slovenskih ljudskih pesmi.

V (ne)znano v Belo krajino
Izlet v neznano je v začetku oktobra ponudil pestro doživetje Bele krajine.
Po prečenju Vahte, prelaza čez Gorjance, ki povezuje Belo krajino s kraji ob Krki, smo v gostilni Badovinac nazdravili s 'karampampulijem' in po carinskem pregledu vstopili v 'svobodno belokranjsko ozemlje'. V Osnovni šoli Brihtna glava v Radovici pri Metliki smo kot učenci na šaljiv način spoznavali naravno in kulturno dediščino Bele krajine in po zaključku »učne ure« prejeli spričevala. Sledila sta ogled metliške vinske kleti ter degustacija njihovih vin in belokranjske pogače. Osrednja zgradba Metlike je grad, v katerem domuje Belokranjski muzej. V njem so nam predstavili življenje ljudi tega območja od prazgodovine do sredine 20. stoletja. Doživetja sončnega in prijaznega dne smo sklenili na kosilu v gostišču Kapušin v Krasincu.

Do novega leta se bodo upokojenci lahko udeležili še pohoda v 'manj znano', martinovanja in društvenega srečanja na štefanovo.

V. B.

Fotogalerija