Pomladni pohod

16.5.2024

Drugi pohod – Pomladni pohod pod Starim vrhom, ki je tudi nekakšen poklon prazniku dela – je potekal na zadnji aprilski dan.

Pomladni pohod ne poteka vsako leto po isti poti. Trasa se spreminja in letošnja je pohodnike, ki so se v popoldanskih urah zbrali ob oglarski kopi na Starem vrhu, popeljala proti redkeje obiskanemu Mlademu vrhu. Prav vsi pohodniki, od najstarejših do najmlajšega, ki še ni dopolnil petih let, so pot opravili brez težav. Kljub temu da je bilo še pred kratkim na vrhu več kot trideset centimetrov snega, o tem snegu ni bilo sledu. Lepo krožno pot so pohodniki po treh urah zaključili v Gostišču na Starem vrhu, kjer jih je čakala okusna večerja.

Otroci so prisluhnili novi pravljici iz sklopa Pravljice izpod Starega vrha, ki jo je izdalo Turistično društvo Stari vrh in govori o treh junakih, ki so šli na Blegoš. Pravljico je z risbami opremila redna mlada pohodnica Lucija Remškar. Kasneje so ob gostišču prižgali še prvomajski kres, ki se je pridružil številnim kresovom, ki so se videli daleč naokoli in s tem počastili praznik dela.

Vabijo pa že na naslednji pohod Javorje–Žetina–Javorje, ki bo 25. junija. Še vedno je možnost pridobiti lepo nagrado, ki jo bo prejel na zadnjem pohodu vsak, ki bo zbral vsaj štiri vpise na pohodih Od cvetja do Jeseni. Pred njimi je do konca jubilejne desete sezone še pet pohodov.

Hermina Jelovčan