Pomladni pozdrav iz šolskih klopi

16.5.2024

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas je bilo aprila več zanimivih kulturnih dogodkov, dosegli so več priznanj na tem področju, poudarek pa je bil tudi na ohranjanju naravnega okolja.

Kultura
Od ponedeljka, 8. aprila, je v Knjižnici Ivana Tavčarja v Sokolskem domu v Gorenji vasi odprta fotografska razstava Vodomanija. Avtorji fotografij so učenci, ki obiskujejo fotografski krožek. V torek, 9. aprila, je na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas potekala območna pevska revija otroških pevskih zborov. Šolo gostiteljico sta zastopala OPZ Rutice (1.–2. razred) ter OPZ Mavrica (3.–5. razred). Naslednji dan je potekala še območna pevska revija mladinskih pevskih zborov. Učenci 3. a so 5. aprila preživeli noč v knjižnici. Že popoldne so za starše pripravili razstavo plakatov pravljic in »gledališč v škatlah«. Nato so odšli na travnik in v gozd reševat uganke. Večer so posvetili pravljicam in s pomočjo žepnih svetilk brali še dolgo v noč. Učenci 6. razreda, ki opravljajo bralno značko, so se 25. aprila udeležili nagradnega izleta v Ljubljano, kjer so si ogledali Narodno galerijo, se srečali z ilustratorjem Ivanom Mitrevskim in se popeljali z ladjico po Ljubljanici.
V letošnjem šolskem letu so učenci 8. in 9. razreda podrobno raziskovali nevidne svetove in knjigo Irene Androjna Modri otok. Šolskega tekmovanja v novembru se je udeležilo pet učencev 8. razreda in šest učenk 9. razreda. Priznanje za sodelovanje na šolskem tekmovanju so prejele Tajda Kržišnik in Ula Možina iz 8. razreda ter Neža Šturm in Ajda Kržišnik iz 9. razreda. Regijsko tekmovanje je bilo januarja v Kranju in sta se ga udeležili Tajda Kržišnik ter Neža Šturm. Obe sta prejeli bronasto Cankarjevo priznanje ter se uvrstili na državno tekmovanje, ki je potekalo 16. marca v Ljubljani. S svojim izvirnim razmišljanjem in pisanjem razlagalnega spisa o prebrani knjigi sta osvojili zlato Cankarjevo priznanje.
Anamarija Pintar pa je dobila nagrado za pesem na literarnem natečaju Mlade oči v pesmih pomladi, ki ga je organizirala OŠ Alojza Gradnika Dobrovo. Ob tej priložnosti so izdali spletni pesniški zbornik. Zaključna prireditev je bila 11. aprila v Vili Vipolže.
Meta Selak iz 4. a se je odlično odrezala na mednarodnem festivalu otroške poezije Dječije carstvo (Otroško kraljestvo) 2024, ki velja za največji festival poezije osnovnih šol in je namenjen otrokom iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške, Slovenije, Črne gore, Severne Makedonije in Bolgarije. Letos so izmed 4000 prejetih del izbrali 73 finalistov. Iz Slovenije je bilo izbranih šest mladih pesnikov, med njimi tudi učenka naše šole. Finalna prireditev je potekala 18. in 19. aprila v Banjaluki. Meta se je dogodka udeležila skupaj s starši. Za svojo pesem Razigrani otroci je prejela priznanje in nagrado za sodelovanje.

Šport
Tudi v športu, natančneje v streljanju s serijsko zračno pištolo, je Nejc Dolenc dosegel odličen rezultat, ko je v Ljubljani 4. aprila na državnem prvenstvu z zadetimi 168 krogi osvojil 4. mesto. V Lendavi je 3. aprila potekalo državno ekipno prvenstvo v badmintonu. Lenča in Ožbej Drmota, Žiga Bohinc, Eva Ušeničnik in Nejc Tavčar so dosegli 5.–8. mesto.

Politika, varnost in ekologija
V sredo, 27. marca, so se predstavniki oddelkov od 4. do 9. razreda zbrali na šolskem otroškem parlamentu. Letošnja tema – Pomagam (si) je bila povod za uvodno dejavnost spoznavanja tehnik sproščanja. Učenci so se nato porazdelili v mešane skupine in z igro bolje spoznavali drug drugega. Sledile so resnejše teme, saj je pogovor tekel o osebnih stiskah, tehnikah sproščanja in željah za prihodnost šole. Mnenja so si izmenjali še na medobčinskem parlamentu 23. aprila, ko so se jim pridružili osnovnošolci iz Žirov in Poljan.
V okviru projekta Varno na kolesu so sodelovali učenci 5. razreda. Izdelali so strip z naslovom Slušalke v žep in roke na balance. Nato so naredili še kolo ali kolesarski dres iz naravnih materialov, ki so jih našli v gozdu.
Zaradi grožnje o napadu na eno izmed šol v Sloveniji so od 10. do 12. aprila veljali posebni varnostni ukrepi. 
Na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, so potekale različne dejavnosti. April se je na centralni šoli in podružnicah zaključil s tradicionalno prireditvijo Pomladni pozdrav, na kateri so otroci razveselili svoje starše s prisrčnimi nastopi. Želimo, naj prijaznost in srčnost v varnem okolju spremljata uspešno opravljene šolske obveznosti do konca šolskega leta.

Novinarski krožek in Nina Dolenc