Poprijeli so za kose in grablje

20.6.2024

Grič v Novi Oselici je bil ob koncu maja spet pripravljen za etnografsko prireditev Janez že kleplje. Tekmovalo je pet parov koscev in grabljic.

Izpeljavo dogodka je vse do poznega popoldneva ogrožalo vreme, a organizatorji so vztrajali. Na sovodenjskem koncu je bilo sicer suho, a lokalne plohe v širši okolici so povzročile, da je veliko potencialnih obiskovalcev ostalo doma. Prizadevni člani Turističnega društva Sovodenj so izpeljali tekmovanje v ročni košnji in grabljenju.

Kosci so morali čim hitreje in natančno pokositi odmerjeno progo, travo pa oblikovati v enakomerne ravne redi. Grabljicam so merili hitrost in čistost pograbljenega ter obliko kopice. Naloga sploh ni tako preprosta, kot običajno mislijo gledalci ob progi. Med kosci je zasedel prvo mesto Matej Slabe iz Koprivnika, med grabljicami pa Mojca Krek iz Kopačnice. Tekmovalci so sodelovali še v igri presenečenja, kjer so morali med koli prepletati »žvarce«, odrezke od hlodov. Mojster Janez Krišelj je prikazal pletenje košar z vitrami. Petim udeležencem je med prireditvijo omogočil pomoč in poduk, da so spletli vsak svojo košarico in jo odnesli domov. Igralska zasedba sekcije Kontrabant je zaigrala skeč o prehajanju rapalske meje in spomnila, da je pred dobrim stoletjem v neposredni bližini ta meja ločevala prebivalce Kraljevine Jugoslavije in Kraljevine Italije. Učenke turističnega podmladka Podružnične šole Sovodenj so prikazale izdelavo drobnjakovih štrukljev in predstavile celoten projekt raziskovalne naloge Okusni zakladi – drobnakove štrukle na žup imamo radi. Plesalci Folklorne skupine TD Sovodenj pa so z venčki plesov naredili uvod in obiskovalce povabili na večerni ples.

Milka Burnik