Potrebna je pravočasna rezervacija

18.7.2024

V Hiši generacij v Gorenji vasi imajo zmogljivosti za začasno bivanje zasedene ves čas, rezervacije za poletne mesece zapolnijo že spomladi, pojasnjuje direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka Andreja Valant.

Koliko starejšim ta čas nudite dnevno varstvo in koliko je začasnih namestitev – so vse zmogljivosti zasedene?
Začasno namestitev v obliki celodnevnega institucionalnega varstva, namenjenega osebam, starejšim od 65 let, ki potrebujejo varstvo in oskrbo, ko jim ta ni zagotovljena oziroma jo potrebujejo zaradi odsotnosti svojcev ali začasne nezmožnosti svojcev pri nudenju oskrbe v domačem okolju, v Hiši generacij nudimo 16 stanovalcem. Zmogljivosti za začasno bivanje so zasedene ves čas; ta čas so rezervacije zapolnjene do sredine letošnjega oktobra. Zgornja meja, da uporabnik v kosu uporabi to storitev, je tri mesece. Interesentom priporočamo, da se obrnejo na socialno službo CSS Škofja Loka, kjer vložijo prošnjo za sprejem z zdravniškim mnenjem in predčasno uredijo rezervacijo. Dnevno varstvo, ki je oblika institucionalnega varstva, namenjenega posameznikom, ki še ne potrebujejo celodnevne, stacionarne oskrbe, a si želijo oziroma potrebujejo pomoč, nadzor ali organizirano obliko bivanja le za določeno število ur dnevno, pa v Hiši generacij omogočamo šestim uporabnikom, a ta čas to možnost uporabljajo trije in so torej še možnosti za vključitev. Tudi to storitev interesenti urejajo pri socialni službi v CSS Škofja Loka in tudi za to storitev je treba vložiti prošnjo za sprejem z zdravniškim mnenjem. Osnovno merilo za vključitev v dnevno varstvo je, da se oseba dnevno vrača domov. Dnevno varstvo je namenjeno posameznikom, starejšim od 65 let, ki so doma osamljeni in si želijo druženja ali pa že potrebujejo pomoč druge osebe čez dan, pa doma nimajo nikogar, ki bi zanje poskrbel. Uporabnikom omogoča druženje, širjenje socialne mreže in vključitev v dnevne dejavnosti.

Se v času poletnih dopustov poveča povpraševanje po začasnih namestitvah? Ali vam uspe to možnost zagotoviti vsem, ki si to želijo?
Povpraševanje za bivanje v poletnih mesecih se začne že v začetku leta. Rezervacije za junij, julij in avgust so zapolnjene zgodaj spomladi. Interes za kratkotrajne namestitve čez poletje je zelo velik, veliko večji, kot so možnosti. Trudimo se, da bi lahko čim več zainteresiranim začasno bivanje tudi omogočili, žal pa to ni vedno možno in namestitve ne moremo zagotoviti vsem, ki si to želijo.

Koliko časa povprečno posamezniki bivajo v Hiši generacij?
Najdaljši možni čas bivanja pri začasnih namestitvah je tri mesece, večina stanovalcev to možnost tudi izkoristi. Pri dnevnem varstvu je uporaba te storitve časovno neomejena.

S katerimi dejavnostmi starejšim zapolnite čas v Hiši generacij, kako preživljajo vroče poletne dni?
Dneve jim zapolnimo z igranjem družabnih iger, prilagojenimi gibalnimi dejavnostmi, petjem, prireditvami, druženjem v parku in dnevnem prostoru, sprehodi, duhovno oskrbo ... Stanovalci zapolnijo svoj čas z dejavnostmi po lastni izbiri, omogočamo jim tudi preživljanje časa na način, kot si sami želijo oziroma so navajeni. Z dejavnostmi si stanovalci krajšajo čas, omogočajo jim druženje s sostanovalci in medgeneracijsko povezovanje, kar stanovalcem ogromno pomeni. Tudi poleti je kar živahno. Stanovalci se radi družijo v parku, v času največje vročine pa raje v senci oziroma v dnevnem prostoru. Pozorni smo, da v najhujši vročini niso na soncu, da imajo na voljo dovolj osvežilnih napitkov in sence oziroma so v primerno klimatiziranih prostorih. Dejavnosti in druženje dobro vplivajo na psihofizično počutje stanovalcev in kakovost življenja. Stanovalci se radi družijo med seboj, vedno pa so veseli tudi obiskov prijateljev, znancev.

Kakšne so ta čas kadrovske razmere – bi potrebovali še dodatne kadre za delo v Hiši generacij?
Kapacitete v CSS Škofja Loka, tudi v Hiši generacij, so polno zasedene in nam jih zaradi kadrovske situacije še ni bilo treba zmanjševati. V domovih pa sicer že več let opozarjamo na stisko zaradi slabih kadrovskih normativov, saj so potrebe uporabnikov po najzahtevnejši zdravstveni negi in oskrbi vse večje. Zaposleni v CSS Škofja Loka se dnevno trudijo, da so kljub slabim normativom storitve opravljene kakovostno in stanovalci pomanjkanja ne čutijo. Trenutna kadrovska zasedba v CSS Škofja Loka dosega normative, se pa že srečujemo z izzivi, ko nadomeščati medicinske sestre, bolničarje in kuharje. Morebitni manko nam za zdaj še uspe pokrivati s pogodbenim, upokojenskim in študentskim delom. V svoje vrste v redno zaposlitev, v pripravništvo ali delo po pogodbi vabimo pripravnice/-ke, že usposobljene medicinske sestre/zdravstvene tehnike ter bolničarje/-ke in negovalce/-ke.

Mateja Rant