Prihranki pri hlajenju stanovanja

18.7.2024

Hladilne naprave – klime, ki so danes vse bolj prisotne po naših domovih, delujejo na električno energijo. Zato je pametno izvesti ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo hladilnih naprav, saj s tem zmanjšujemo porabo električne energije in posledično tudi stroške.

Med ukrepe za zmanjšanje porabe električne energije pri uporabi hladilnih naprav najprej štejemo predvsem aktivnosti za zmanjšanje vnosa toplote v prostore – torej da zasenčimo okna z zunanje strani. Nadalje je pametno, da v času najvišjih zunanjih temperatur po možnosti ne uporabljamo naprav, ki ogrevajo prostore, kot so na primer: pečica, štedilnik, fen ipd. Seveda pa je smiselno, da v tem času tudi intenzivno ne prezračujemo prostorov. Naslednji ukrep je naravno hlajenje prostorov, kar pomeni, da izrabimo hladnejše dele dneva in takrat intenzivno prezračujemo prostore ter jih s tem tudi ohlajamo. Akumulacija hladu v prostorih je sicer odvisna od gradbenih materialov objekta. Kamnite in betonske stene akumulirajo več energije kot pa na primer lahka gradnja.

Ko pa ti ukrepi ne zadostujejo več in moramo vklopiti klimatsko napravo, imamo še vedno možnosti prihraniti pri porabi električne energije. Redno vzdrževana klimatska naprava deluje pri boljših izkoristkih energije kot pa zanemarjena, s starimi zamazanimi filtri opremljena naprava. Tudi s hladilnim plinom mora biti naprava napolnjena na optimalni tlak. Klimatska naprava izpihuje hladen zrak, ki je lahko moteč. Zato je veliko naprav nameščenih na hodnike, stopnišča, a ker so ti prostori ponavadi manj izpostavljeni pregrevanju in tako hladnejši, zato potrebujejo manj hlajenja. Da bi naprava učinkovito ohlajala, jo je najbolje namestiti v najbolj pregret prostor. Dobro je, da je izpih zraka neoviran. Najbolje je, če je hladen izpihan zrak usmerjen čim višje pod strop po daljši stranici prostora, tako da potem počasi pada navzdol. Prav tako ni dobro, da je naprava nameščena poleg virov toplote. Tudi namestitev nad omaro, za zaveso in podobno ni ustrezna. Če bo pretok zraka oviran, bo učinek klimatske naprave manjši. Največji prispevek k zmanjšanju rabe energije pa zagotovo prinese racionalno uporabljanje klimatske naprave. To pomeni, da ne pretiravamo z nizkimi temperaturami - priporoča se hlajenje za nekje 5 stopinj Celzija manj od zunanje temperature. Naprava bo tudi sušila zrak. Prav vlaga pa je tista, ki pri višjih temperaturah najbolj moti počutje človeka v toplih prostorih, saj je ob povišani vlagi oteženo naravno hlajenje človeka z znojenjem.

Z izvajanjem čim več ukrepov lahko v poletnih dneh močno zmanjšamo porabo električne energije za hlajenje prostorov in s tem prispevamo svoj delež za boljše okolje, v katerem živimo.

Anton Marc, energetski svetovalec mreže ENSVET