Priznanje avtorski komediji Dizldorf

18.7.2024

Kulturno umetniško društvo Sovodenj je na nedavnem Linhartovem srečanju gledaliških skupin Gorenjske prejelo priznanje za uvrstitev avtorske predstave Dizldorf v spremljevalni program. Predstavo, ki so jo osemkrat postavili na oder, si je ogledalo približno 720 ljudi.

»Priznanje je dokaz, da na Sovodnju znamo delati predstave, tako za 'običajno' kot tudi 'strokovno' publiko. Glede na to, da je na Gorenjskem huda konkurenca – prijavljenih je od 20 do 30 predstav letno – in se nekateri z gledališčem ukvarjajo tudi profesionalno, je to velik dosežek za naše društvo. Ni pa to prvo priznanje, JSKD nam jih je podelilo že kar nekaj,« je po podelitvi povedal Niko Bevk, ki se je skupaj z Gabrijelom Podobnikom podpisal pod režijo predstave, katere rdeča nit je ekologija – tematika, ki je v zadnjem času še kako aktualna.

Ko so igralci izbrani, režiserja določita vloge. Na začetnih vajah se razdelijo v tri skupine, kjer režiserja že vnaprej določita, katere vloge so skupaj, in nakažeta, kakšen naj bo namen posameznega skeča. Na koncu teh vaj skeče zaigrajo pred drugimi in postopoma nastaja zgodba, ki lahko zaide tudi v drugo smer. »Ko je 'okostje' predstave izdelano, sledi ponavljanje, dodajanje učinkov, utrjevanje … Delamo po principu 'commedia dell'arte' (komedija v improviziranem načinu), kar pomeni, da naše komedije nimajo točno napisanega teksta, imajo pa trdno določen zaris dogajanja, ki ga je treba upoštevati, drugje je dovoljena improvizacija. Prednost je v tem, da igralci aktivno sodelujejo že pri ustvarjanju zgodbe in se tako hitreje najdejo v vlogi, ki si jo lahko tudi prilagodijo. Največji izziv pri predstavi je bilo vključevanje retrospektive, da je tudi publika razumela potek dogajanja. V spominu mi je ostal komentar selektorja, ki je ocenjeval igro, da so v predstavi tudi prvine, ki jih kdaj pogreša celo v profesionalnem gledališču,« še pojasni Niko Bevk, ki je že večkrat režiral predstave. Režiranje avtorske predstave je velik izziv, saj ne veš, kakšen bo končni rezultat. Kot pravijo, so postavili visoke standarde in posledično ima publika vsako leto visoka pričakovanja. Poleg predstave Dizldorf so se publiki predstavili še s predstavo Vérbšna, ki je prav tako avtorska in si jo je ogledalo več kot 1100 ljudi. »V kratkem bomo preverili razpoložljivost igralcev, tehničnih sodelavcev in režiserjev, ki bodo na voljo naslednjo sezono, in se na osnovi tega odločili, ali bomo delali eno ali dve predstavi. Vse tiste, ki jim tovrstno ustvarjanje ni tuje, vabimo, da se pridružijo naši igralski družini.«

Licija Razložnik