Priznanje Jelki Čadež

16.5.2024

Letos je priznanje Društva učiteljev podružničnih šol Slovenije prejela učiteljica Jelka Čadež. To se je zgodilo na dvodnevnem strokovnem posvetu Društva učiteljev podružničnih šol Slovenije, ki je tokrat potekalo v Beli krajini, na podružničnih šolah Griblje in Adlešiči.

Učiteljica Jelka Čadež je zaposlena na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas, zadnjih dvajset let na Podružnični šoli Sovodenj. Začela je kot univerzitetna diplomirana pedagoginja in sprva vodila pripravo na šolo, potujoči vrtec in bila mentorica učencem za dodatno strokovno pomoč. Ob delu se je postopoma izobraževala še na treh področjih in postala magistrica profesorica na razredni stopnji z angleščino. Z različnimi aktivnostmi, povezanimi s šolskim delom in izobraževanjem, je pridobila nazive mentorica, svetovalka in svetnica.

Med učence prinaša nova znanja in izzive. Vseskozi je vključena v dodatne obšolske projekte in dejavnosti, ki še posebej povezujejo in bogatijo kraj in šolo, ju delajo živahne ter prispevajo k zavedanju učencev o pripadnosti kraju zdaj in ko odrastejo. Vrsto let uspešno vodi dramski krožek. Igralsko ustvarjanje skupine je predstavljeno in namenjeno lokalni skupnosti v kraju in občini, pa tudi širše. Prisotni so na zelo različnih prireditvah. Z eno od dramatizacij vsako leto sodeluje na Srečanjih gledaliških skupin podružničnih šol Slovenije, ki se zadnjih osem let odvija tudi na Vrhu Svetih Treh Kraljev. Besedila predstav priredi za pravšnje število nastopajočih učencev oz. igranja željnih. V dramske igre s sodelavko domiselno vključujeta tudi Orffovo skupino. V preteklem šolskem letu sta na ta način pripravljene učence s predstavo Mlin popeljali na Območno srečanje otroških gledaliških skupin v Škofjo Loko in na Regijsko Kekčevo srečanje otroških gledaliških skupin v Kamnik.

Učiteljica Jelka že vrsto let skupaj z učenci in s sodelavkami prispeva k uspešnim izvedbam raziskovalnih nalog in predstavitvam na državnih festivalih Turizmu pomaga lastna glava. Kot članica Društva učiteljev podružničnih šol Slovenije (DUPŠ) na strokovnih srečanjih društva predstavlja prispevke iz prakse za prakso. Učence navdušuje za sodelovanje na likovnih in literarnih natečajih društva, kjer so pogosto nagrajeni. Tudi letos so bili. Odlikujejo jo vztrajnost, zavzetost in predanost. Deluje strokovno, spodbudno, povezovalno in konstruktivno, tako v kolektivu podružnične in matične šole kot v kraju. Prav zato ji je s tem šolskim letom zaupana še nova vloga z zadolžitvami vodje podružnične šole Sovodenj.

Milka Burnik