S kolesom čez »polanske griče«

18.7.2024

Kolesarji so se v maju prvič podali na gorsko kolesarsko turo Furamzase čez polanske griče. Prevozili so približno trideset kilometrov in 1200 višinskih metrov.

Na startu pod Sokolskim domom je 27 kolesarjev iz Gorenjske in severne Primorske prejelo manjšo pozornost organizatorja, osnovne napotke in opis celotne ture, nato pa so se podali proti Todražu, Bačnam v Vinharje ter se od tam spustili v Poljane. »Po makadamski cesti smo se odpeljali do Žabje vasi, skozi Srednjo vas do Sv. Križa in naprej na Brda do kmetije Pr' Petelin, kjer smo se okrepčali z domačimi dobrotami. Po gozdnih poteh smo se spustili nazaj v Gorenjo vas in nadaljevali do Lovske koče Javorč,« pojasni Aleksandra Radosavac, idejna vodja dogodka. Zaradi dežja so se morali z Javorča kaj hitro spustiti po gozdnih poteh nazaj v dolino. Kolesarjenje so nekateri zaključili na Dobravšcah, drugi v Mihevku.

»Poljanska dolina ima velik potencial za razvoj gorskega kolesarjenja, predvsem po enoslednicah in namenskih poteh za tovrstno kolesarjenje,« poudari Aleksandra Radosavac, ki se zaveda, da to v Sloveniji še ni zakonsko najbolje urejeno, a obstajajo številni primeri dobrih praks, kjer so legalizacijo tovrstnih poti uredili in to prinaša korist tako uporabnikom kot tudi lastnikom zemljišč ter drugim lokalnim deležnikom. »Za ciljno skupino je bila tura primerna. Le podlaga, glede na majsko vreme, je bila nekoliko bolj zahtevna. Nekateri smo šli kakšen del poti na spustu malce peš, a nič za to. Poslanstvo podjetja Furamzase je med drugim tudi graditev skupnosti in zavedanje, da stvari v življenju 'furajmo' zase: naj bo to kolo, način življenja, posel …« Odzivi udeležencev so bili izjemno pozitivni, marsikdo pogreša tovrstne vodene ture. Med njimi so bili aktivni tekmovalci v disciplinah XC in enduro, nekdanji tekmovalci in rekreativni kolesarji, ki uživajo v kolesarjenju po enoslednicah. Dogodek, organiziran z namenom druženja gorskih kolesarjev ter predstavitvi Poljanske doline, bo glede na dober odziv organiziran tudi prihodnje leto, le po drugi trasi.

Lidija Razložnik