Sanacija cest se nadaljuje

17.10.2024

Po lanskih poplavah ta čas med drugim poteka oziroma je že zaključena obnova na cestah Gorenja vas–Jehovec, Čabrače–Zarobar, Kopačnica–Podpleče in Poljane–Volča.

Pred časom so končali obsežno sanacijo 1,7 kilometra dolgega cestnega odseka ob hudourniškem vodotoku na lokalni cesti Kopačnica–Podpleče, ki je bila vredna 720 tisoč evrov. Po besedah Gašperja Čadeža z oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo na občini so poskrbeli za stabilizacijo cestnega ustroja in vzpostavitev ponovne, poplavno varnejše prevoznosti cestišča. Sanirali so tudi vse brežine in obnovili mostove na omenjenem cestnem odseku, prav tako so vgradili poplavno odpornejše prepuste zalednih voda. »Navedena sanacija je pomembno prispevala k ponovni ureditvi pomembne in najkrajše cestne povezave s sosednjo občino Cerkno in tudi severno Primorsko. Tako smo izboljšali medregijsko povezanost območja,« je poudaril Čadež.

Do konca oktobra bodo predvidoma končali še sanacijo javne poti Čabrače–Likar–Zarobar v dolžini okrog 150 metrov. Poleg sanacije javne poti v makadamu dela obsegajo tudi stabilizacijo cestnega ustroja in vzpostavitev ponovne, poplavno varnejše prevoznosti cestišča, je pojasnil Čadež in dodal, da so sanirali tudi vse brežine s kamnito zložbo nad in pod cesto v dolžini 60 metrov. Vgrajeni so bili še poplavno odpornejši prepusti zalednih voda. Dela so po Čadeževih besedah vredna okrog 170 tisoč evrov. Na prav tako makadamski cesti Gorenja vas–Jehovec pa naj bi dela, vredna 370 tisoč evrov, končali do konca novembra. Poleg sanacije ceste in brežin so obnovili dva škatlasta prepusta in uredili hudournik Trata nad tamkajšnjo šolo. Vgradili so tudi poplavno odpornejše prepuste zalednih voda, je še pojasnil Čadež.

Na cesti Poljane–Volča pa so se po besedah Igorja Kržišnika z oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo lotili celovite sanacije prepustov in pripadajoče ceste v dolžini okrog 600 metrov z vgraditvijo novih prepustov škatlastih dimenzij na večjih zalednih prispevnih hudourniških vodotokih. »Ti so speljani kontrolirano prek zaprtih oziroma odprtih kanalov proti potoku Ločilnica,« je razložil Kržišnik. Vrednost del po pogodbi znaša skoraj milijon evrov, končana pa naj bi bila v prihodnjih dneh. V sklopu obnove tega odseka ceste so uredili tudi novo meteorno odvodnjavanje ceste in drenažno odvodnjavanje zalednega dela cestnega ustroja ter vgradili oziroma prestavili inštalacije za optično povezavo. Ob celotni dolžini rekonstruiranega odseka ceste so zgradili tudi pločnik. »Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti vsem krajanom in lastnikom okoliških parcel za korektno sodelovanje v času pridobivanja soglasij in za potrpljenje v času izvedbe del,« je poudaril Kržišnik.

Mateja Rant

Fotogalerija