Sanirajo obsežen plaz pod igriščem

18.7.2024

Šolske počitnice bodo na Sovodnju izkoristili za sanacijo obsežnega plazu pod športnim igriščem pri tamkajšnji podružnični šoli in vrtcu.

Na jugozahodnem delu šolskega igrišča pri šoli in vrtcu na Sovodnju se je takoj po koncu pouka začela sanacija plazu, ki se je sprožil ob neurju avgusta lani. »Prišlo je do plazenja brežine pod igriščem v dolžini več kot dvajset metrov, ob tem je bila porušena tudi kamnita zložba pod igriščem, poškodovani so bili še odvodi meteorne vode,« je pojasnila direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec. Sanacija bo vredna 160 tisoč evrov, ki so jih v okviru predprograma sanacije po poplavah pridobili od ministrstva za naravne vire in prostor.

Za sanacijo nastale škode so pridobili projekt sanacije z geološkim elaboratom, ki predvideva utrditev temeljnih tal na dnu plazu in izgradnjo opore v brežini, da bi preprečili ponovno tveganje plazenja, je razložila Elizabeta Rakovec in dodala, da bodo glede na izredno strmo konfiguracijo terena pod igriščem utrditev brežine izvedli s kamnito-betonskim podpornim zidom in vgradnjo dodatnih jeklenih tirnic, ureditev brežine pa nadaljevali s stopničenjem terena z utrditvenim materialom vse do ravni igrišča. Prav tako je treba na novo urediti obsežno dodatno meteorno kanalizacijo za odvod vode s plazljivega območja. V času sanacije plazu bo zaradi varnosti igrišče deloma zaprto. Dela bodo predvidoma končali do konca poletnih počitnic, tako da bo pred vrnitvijo učencev v šolske klopi igrišče ponovno varno za uporabo.

Mateja Rant