Skrbijo za zdravje svojih zob

20.6.2024

V dvorani pri osnovni šoli v Gorenji vasi se je ob zaključku akcije Čisti zobki zbralo okrog 450 otrok s Škofjeloškega, ki so vse leto najbolj pridno in zavzeto čistili svoje zobe.

Na prireditvi so nagradili učence iz vseh šol na Škofjeloškem, ki so vse leto vestno skrbeli za ustno higieno in zdravje svojih zob pod geslom Junaki smo pravi, saj naši zobje so čisti in zdravi. Pri tem so jim bili v podporo strokovnjaki iz Zdravstvenega doma Škofja Loka, ki so v okviru vzgoje za ustno zdravje učence spodbujali, da so vsak dan pridno umivali zobe in spodbujali tudi drug drugega.

Predsednik stomatološke sekcije pri Slovenskem zdravniškem društvu Matej Leskošek je pojasnil, da akcija Čisti zobki v Sloveniji poteka že 39. leto. V akciji po njegovih besedah sodeluje več kot sedemsto osnovnih šol, vsako leto pa nagradijo več kot 21 tisoč otrok. V vsaki šoli namreč izberejo zmagovalni razred, pri čemer so v Gorenji vasi nagradili kar trideset razredov, saj si je v posameznih šolah nagrado prislužilo tudi več razredov. Ob tem pa jih je direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović spomnil, da za zdrave zobe ni dovolj zgolj redno umivanje zob, ampak je treba tudi redno obiskovati zobozdravnika in skrbeti za zdravo prehrano.

Mateja Rant