Slovenska bakla obiskala tudi Gorenjo vas

16.5.2024

Dan po prižigu olimpijskega ognja v antični Olimpiji je 17. aprila s tromeje Slovenije, Madžarske in Hrvaške v občini Lendava svoje trimesečno potovanje po državi začela tudi slovenska bakla. V ponedeljek je obiskala tudi občino Gorenja vas - Poljane.

Prvič je slovenska olimpijska bakla po državi potovala leta 2021 pred igrami v Tokiu. Letos je njen ambasador nekdanji veslač Jani Klemenčič. Bronasti v četvercu brez krmarja na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 je nasledil judoistko Urško Žolnir Jugovar. »Ponosen sem, da so me izbrali za nosilca bakle, da niso pozabili na mojo olimpijsko medaljo, čeprav je bilo to že davno. Na Bledu, kjer sem nosil baklo pred tremi leti, mi je ostalo v spominu zelo veliko otrok, ki so jo spremljali,« je na predstavitvi poti bakle v Ljubljani dejal Jani Klemenčič.

Bakla je v Gorenjo vas iz Žirov prispela v ponedeljek ob 16. uri. Po uvodnem pozdravu Roka Šinkovca in župana Milana Čadeža na Trgu Ivana Regna so se zbrani odpravili čez Neškovo brv proti Osnovni šoli Ivana Tavčarja. Na zunanjem stadionu so nosilci bakle odtekli še pet krogov, in sicer za olimpijskih pet krogov. Sledil je še nastop Plesne skupine Step ter gorenjevaških mažoretk. Nosilci bakle so prihajali iz številnih športnih in drugih društev v občini, med njimi je bil tudi olimpijec iz Ria 2016 Tone Kosmač.

Slovensko baklo so izdelali v jeklarni na Ravnah na Koroškem. Ročaj je izdelan iz bukovega lesa, ki simbolizira modrost in samozavest, objema pa ga pet olimpijskih krogov, ki so simbol povezovanja. Bakla, oblikovana kot krona in z vgravirano silhueto Triglava, je izdelana iz nerjavečega jekla, ki simbolizira trdnost in trajnost. Plamen v kroni bakle pa širi toploto in svetlobo, simbol upanja.

Klara Mrak