Šolski vrvež v mesecu maju

20.6.2024

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so v maju organizirali veliko dejavnosti, dosegli pa so tudi izvrstne rezultate na različnih tekmovanjih.

Po prvomajskih počitnicah so učenci 6. in 9. razreda pisali nacionalne preizkuse znanja. Ob rednem pouku in NPZ so se vrstiti dnevi dejavnosti. Največ učenja v naravi so imeli sedmošolci, saj so bili od 6. do 10. maja na Arehu. Spoznavali so Pohorje in nabirali znanje v različnih delavnicah. Ogledali so si 860 let staro cerkev, se povzpeli na Žigartov vrh, se sprehodili do slapu Skalca in se iz daljave razgledovali po Dravskem in Ptujskem polju. Veliko so se naučili o splavarjenju, astronomiji in drevesih. Ogledali so si Glažuto, kjer so nekoč izdelovali steklo. Obiskal jih je Darko Hederih, ki je avtor vprašanj za številne kvize in je pripravil Male sive celice tudi za gorenjevaške sedmošolce.

Drugi razred je občudoval park Volčji Potok, 6. razred se je uril v računalniškem opismenjevanju, robotiki in arhitekturi, na naravoslovnem dnevu pa so raziskovali rastlinstvo v okolici šole. Osmošolci so krepili računalniške veščine, modeliranje in konstrukcije. Učenci 9. razreda so imeli dan, posvečen biotehnologiji, v Cankarjevem domu pa so si ogledali sodobno gledališko predstavo Romeo in Julija.

Rezultati s tekmovanj 
Šolskega tekmovanja iz matematike Kenguru so se udeležili kar 204 učenci od 1. do 5. razreda, ti so prejeli 83 priznanj. Od 6. do 9. razreda je tekmovalo le 38 učencev, ki so prejeli 13 priznanj. Devet od teh je odšlo na področno tekmovanje na Orehek, od koder so se vrnili s štirimi priznanji. Jakob Peternel in Katka Demšar sta bila še v Radovljici na državnem tekmovanju in sta oba dosegla srebrno priznanje.
Z medobčinskega prvenstva v atletiki so največ priznanj prinesla dekleta. Prvo mesto v tekih različnih dolžin so dosegli Lara Burjek, Sofija Benedičič, Jernej Štravs in ženska štafeta. Drugo mesto je dosegla Rubi Lauseger, tretje mesto pa Jerica Strel, Eva Dolinar in Žana Drole.

Drugi dogodki
Učence, ki so opravili obveznosti za bralno značko, je 20. maja obiskal pisatelj, prevajalec, raper, pripovedovalec, standup komik, mojster podkastov in ambasador branja Boštjan Gorenc - Pižama. Z duhovitim nastopom je učence popeljal v svet knjig in branja, in to tako uspešno, da so si v šolski knjižnici izposodili prav vse njegove knjige in prevode!
Učenci od 1. do 4. razreda so znanje nabirali na ciciveselošolskem dnevu, najboljši učenci so bili na 3-dnevnem raziskovalnem taboru v CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu. Devetošolci, ki sodelujejo v projektu MEPI (Mednarodno priznanje za mlade), so se 17. in 18. maja odpravili na poskusno odpravo. Orientacijski pohod so začeli v Zmincu, nadaljevali pot do Pasje Ravni, tam prenočili in se naslednji dan čez Sivko spustili v Todraž, kjer so zaključili pohod.
Dva dni je bil pred šolo parkiran poseben tovornjak – ozaveščevalno vozilo E-transformer 2.0. Učencem 3. triletja so pripravili video in predavanje o krožnem gospodarstvu, pokazali zbirko starih aparatov in kako reciklirati magnete, za zaključek so se pomerili v računalniških igrah.
Zadnji teden v maju je znova zaživel Pešbus. To je akcija, ki spodbuja otroke, da v spremstvu odraslih prostovoljcev pridejo v šolo peš.
Ob vstopu v poletje naj vse vodi dobra energija, ki nas bo pripeljala do uspešnega zaključka šolskega leta.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija