Sovodenjski gasilci praznovali

18.7.2024

Združeni ob sotočju so v Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Sovodenj naslovili svoje praznovanje, ki so ga pripravili ob sedemdesetletnici delovanja društva.

Na jubilej, ki ga letos zaznamuje društvo, sta v zadnjih tednih nakazovala že 27 metrov visoka mlaja sredi vasi z napisom: PGD Sovodenj 70 let. »Ker je bil ustanovni občni zbor PGD Sovodenj 13. junija 1954, smo se prav na 70. rojstni dan društva srečali člani. Vedeli smo namreč, da je to edina priložnost, da lahko obletnico proslavimo brezskrbno, saj nas je za pravo praznovanje čakalo ogromno dela,« je pojasnil predsednik PGD Sovodenj Lenart Šifrar.

Po slavnostni seji še parada in veselica 
Uradno praznovanje so začeli s slavnostno sejo konec junija, ki jo je zaznamovalo sproščeno vzdušje. Čeprav svoje delo jemljejo nadvse resno, ne sme manjkati tudi zabave, je namreč prepričan Šifrar. Prvo soboto v juliju sta sledili še gasilska parada in veselica. »Parade so se udeležili tako gasilci iz bližnjih društev kot tudi iz tako oddaljenih, kot sta PGD Šalka vas in PGD Sveti Štefan. S svojo navzočnostjo sta nas poleg župana Milana Čadeža in predstavnikov Gasilske zveze Škofja Loka počastila še predsednik Gasilske zveze Gorenjske in član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Jože Derlink ter generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije Leon Behin.« Kot je poudaril Šifrar, je parada uspela, veselica s Krimskimi lisjaki pa se je zavlekla še dolgo v noč.

Zbirajo sredstva za nov gasilski tovornjak 
Ob obletnici so v PGD Sovodenj pripravili tudi pregled pomembnejših dogodkov v svoji zgodovini. Že tri leta po ustanovitvi, leta 1957, je društvo dobilo prvo motorno brizgalno, leta 1969 pa so razvili prvi društveni prapor. Leta 1972 so se v društvu razveselili druge motorne brizgalne, leto kasneje pa še prvega gasilskega vozila. V letu 1985 so svečano odprli nov gasilski dom. Leta 1989 so prevzeli gasilsko cisterno TAM, leta 1994 so stari gasilski kombi zamenjali za novega, leta 2001 pa so prevzeli novo gasilsko vozilo GVC 16/24 MAN. Leta 2016 so svoj vozni park obogatili še z vozilom GVM VW transporter. Med najobsežnejšimi intervencijami v zgodovini društva so poudarili odstranjevanje posledic žleda v letu 2014, lani pa so bili tako kot druga gasilska društva v občini aktivni pri odstranjevanju posledic avgustovske ujme.
Ta čas so po besedah Lenarta Šifrarja najbolj ponosni na uspehe mladine in tekmovalnih enot. »Naslednji velik projekt bo nabava novega gasilskega tovornjaka GVC-1, za katerega že pridno zbiramo sredstva, ker pa bo za ta namen potrebna tudi adaptacija gasilskega doma, si upam trditi, da gre za največji finančni zalogaj našega društva od gradnje gasilskega doma pred štiridesetimi leti.« Čeprav za njihovo društvo to predstavlja izjemno veliko investicijo, so po Šifrarjevih besedah optimistični, da jim bo skupaj z občani in sponzorji uspelo.

Mateja Rant

Fotogalerija