Spremljanje rabe energije v gospodinjstvih

6.2.2020

Viri energije, ki so potrebni za delovanje stavbe, lahko predstavljajo znaten delež stroškov gospodinjstva.

Vsako gospodinjstvo se sicer zaveda stroškov za ogrevanje, osebni prevoz in električno energijo, velikokrat pa spregleda stroške energije za manjše porabnike, kot so štedilniki, naprave za pripravo sanitarne tople vode, pralne in pomivalne stroje … Zato je pomembno najprej ugotoviti, katere vire energije v gospodinjstvu sploh uporabljamo.
Spremljanje rabe energije nam omogoča, da opredelimo, katere vire doma uporabljamo in kolikšen je delež posameznega vira energije v celotnem gospodinjstvu. Na podlagi tega lahko sklepamo, kateri viri so nujni in katere lahko nadomestimo z drugimi ter tako zmanjšamo potrebe po virih energentov, od katerih smo odvisni. Velikokrat so kljub morebitni cenejši uporabi plinskega štedilnika za kuhanje lahko fiksni stroški računa za plinski priključek višji, kot bi bili, če bi uporabljali električni štedilnik. To velja predvsem takrat, ko uporabljamo plin samo za kuhanje. Spremljanje rabe energije je preprost postopek, ki ga lahko doma izvajamo že z beleženjem na listu papirja ali pa z uporabo računalniških programov, kot npr. MS Excel. Obstajajo tudi aplikacije, dosegljive na internetu, ki so posebej namenjene spremljanju rabe energije. Uporaba računalniških programov nam omogoča, da poleg tabelaričnega spremljanja podatkov le-te predstavimo tudi v grafični obliki. Za bolj vešče uporabnike računalnika pa je mogoča izdelava različnih kazalnikov ali analiz, kot so na primer raba energije na m2, m3 uporabne površine, število članov gospodinjstva, letni čas ... Skratka dobro zastavljeno spremljanje energije nam omogoča številne analize, katerih rezultati so nam lahko v pomoč pri morebitni zamenjavi vira energije, prenovah ali optimizaciji sistemov.
Kazalnik, ki ga lahko spremljamo, je na primer raba energije na kvadratni meter na leto, saj je to kazalnik naše energijske učinkovitosti. Razdelitev v razrede je podana v tabeli.
Spremljanje rabe energije nam omogoča ovrednotenje odstopanj od ustaljenih trendov rabe energije in ugotavljanje morebitnih napak na računih, ki jih mesečno prejemamo. Prav tako pa lahko spremljamo dejanske učinke sanacij v obliki prihrankov. Zavedanje o porabljeni energiji pa vpliva tudi na naš odnos do varčnejše rabe energije in posledično skrb za naše lastno okolje.

Kazalnik razreda učinkovitosti

Primerjave cen energentov za ogrevanje

Cene energentov se spreminjajo, po večini naraščajo, le redko pa padejo. Cena energenta je tisti faktor, ki najbolj vpliva na odločitev o uporabi energenta. Ker z namestitvijo ogrevalne naprave za daljše obdobje izberemo tudi energent, je pomembno, da dobro premislimo, katerega bomo izbrali. Spreminjanje kurilne naprave v času življenjske dobe obstoječe naprave je povezano z dodatnimi investicijskimi stroški, ki jih moramo tudi upoštevati in niso zanemarljivi pri izbiri energenta.
Poleg cene energenta je zelo pomemben tudi njegov okoljski vpliv. In sicer ali gre za obnovljivi vir energije ali fosilni vir. Pomembni so tudi izpusti energenta, ki nastajajo pri gorenju, predvsem izpusti CO2 in prašnih delcev.
Cene energentov so odvisne od dogajanja na svetovnih trgih in na večino njih nimamo prav velikega vpliva. Edini energent, ki je lokalno prisoten in nam zagotavlja neke vrste neodvisnost, je lesna biomasa. Tudi električna energija se sicer proizvaja pri nas, ampak je njena cena še vedno precej odvisna od dogajanja na trgih.

Cene posameznih energentov, ki so aktualni za lokalno območje, so trenutno sledeče:

Iz zbranih podatkov lahko ugotovimo, da so najcenejši energent drva, med najdražjimi pa sta UNP in električna energija. Če uporabljamo toplotno črpalko, lahko pri COP-vrednosti toplotne črpalke 3 dobimo približno dve tretjini energije iz okolja in za to porabimo le okrog  tretjino električne energije. To pomeni, da je pri toplotni črpalki strošek električne energije za enako količino toplote za približno dve tretjini nižji. V tem primeru je izbira toplotne črpalke zelo ugodna, vendar še vedno dražja od drv.

Prikaz cen energentov v jeseni 2019

Dejstvo je, da se cene energentov spreminjajo. V večini naraščajo. Kako bo v prihodnje, je nesmiselno napovedovati. Najbolje je, da se izbere take energente, ki so lokalno prisotni. To sta predvsem les in električna energija za pogon toplotnih črpalk. Obe predlagani izbiri sta tudi okoljsko sprejemljivi. Pametno je, da znižujemo porabo energentov, ker bo s tem strošek za ogrevanje lahko nižji.

Anton Marc, univ. dipl. inž. str., Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG)