Srečanje zgodovine, kulture in okusov

18.7.2024

V Dvorcu Visoko je minuli petek potekal izjemen kulturno-kulinarični večer, imenovan Visoški lonec, ki je obiskovalce popeljal na edinstveno potovanje skozi zgodovino, kulturo in kulinariko Poljanske doline.

Dogodek je organiziral Zavod Poljanska dolina v sodelovanju s Turističnim društvom Žirovski vrh, z Loškim muzejem Škofja Loka in Andrejo Stržinar.

Večer se je začel s predstavitvijo bogate zgodovine Visokega, ki jo je pripravila kustosinja Biljana Ristić, zgodovino visoške kuhinje pa nam je predstavila Jasna Kejžar Hartman. Obiskovalci so se tako potopili v preteklost in izvedeli več o pomembnih zgodovinskih dogodkih in osebnostih, ki so zaznamovale visoško domačijo. Sledil je prikaz oblačilne dediščine, ki ga je pripravila Andreja Stržinar. Skozi razstavo tradicionalnih oblačil je obiskovalcem omogočila vpogled v preteklost in jim približala modo preteklih obdobij. Posebno vzdušje so pričarali tudi plesalci Folklorne skupine Zala in Polanska dekleta, ki so s svojimi nastopi popestrili dogajanje. Njihovi plesni ritmi in čudoviti kostumi so poskrbeli za pravo kulturno doživetje, ki je obiskovalce popeljalo v čas, ko je folklora igrala pomembno vlogo v vsakdanjem življenju prebivalcev Poljanske doline.

Kulinarični del večera je bil v rokah hišnega kuharja Janeza Kržišnika, ki je za to priložnost pripravil tradicionalni visoški lonec po receptu iz kuharice Ta dobra stara kuha. Obiskovalci so lahko uživali v okusih domače kuhinje, ki so jih popeljali nazaj v čas naših babic in dedkov. Visoški lonec, pripravljen iz lokalnih sestavin, je bil pravi kulinarični užitek, ki je navdušil vse prisotne.

Iskreno se zahvaljujemo vsem udeležencem, ki so pomagali ustvarjati program dogodka, in vsem obiskovalcem, ki ste prispevali k temu čudovitemu večeru. Veselimo se naslednjih srečanj v Dvorcu Visoko! Upamo, da ste odšli zadovoljni ter polni novih spoznanj o zgodovini, kulturi in kulinariki Visokega.

Sabina Bohinc