Številne prireditve ob dnevu državnosti

18.7.2024

Ob dnevu državnosti so se različna društva in posamezniki po občini s prireditvami poklonili 33-letnici države. Pripravili so jih v Novi Oselici, Javorjah, Poljanah in Gorenji vasi.

V Poljanah je prireditev že tradicionalno potekala na kresni večer, 23. junija, in se je začela s slavnostno mašo za domovino v župnijski cerkvi svetega Martina. Že med mašo je zbrane nagovoril pesnik in gledališki igralec Tone Kuntner, po njej pa je sledila proslava v telovadnici Osnovne šole v Poljanah.
Zbrane je najprej nagovoril poslanec Žan Mahnič. Slavnostni govornik, pesnik in gledališki igralec Tone Kuntner pa se je s svojimi pesmimi doživeto sprehodil skozi dogodke, ki so nas pred 33 leti privedli do samostojne države, in nihanj, ki smo jih doživljali skozi vsa ta leta. Sledil je bogat kulturni program, ki so ga pripravili Osnovna šola Poljane in Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane, Krajevna skupnost Poljane pa je štirim zaslužnim krajanom podelila letošnja priznanja. Majda Debeljak je prejela priznanje za dolgoletno prizadevno delo v domači župniji ter na področju kulturne dejavnosti v kraju, Branko Peternel za dolgoletno prostovoljno delo v gospodarskem svetu Župnije Poljane in v PGD Poljane, Antonija Jesenko za dolgoletno prostovoljno delo v župniji Poljane in krajevni skupnosti ter za prizadevanje ohranjanja ljudske tradicije, Anica Rant pa za prispevek k bolj kakovostnemu in polnemu življenju krajanov v domači župniji in krajevni skupnosti.

Praznično tudi v Novi Oselici
V krajevni skupnosti Sovodenj, ki je edina v občini, ki krajane že vsa leta tradicionalno povabi na praznovanje na predvečer praznika neodvisne Slovenije, so praznovali v Novi Oselici. Po sveti maši za domovino je pred cerkvijo sledil še pisan kulturni program v izvedbi domačih ustvarjalcev in prižig mini kresa. Odziv je bil zadovoljiv, lahko pa bi bil še boljši. Ustvarjalci kulturnega programa se vedno potrudijo po najboljših močeh in z zavedanjem, da delajo za sokrajane, za skupno dobro in za domovino. Podžupan Anton Debeljak je v slavnostnem nagovoru spomnil, da je med nami že generacija, ki plebiscita in začetkov samostojne poti Slovenije še ni doživela. Prav je, da vse to vedo, da praznujemo ponosno in se vsi s hvaležnostjo spominjamo prednikov, ki so hoteli, želeli in uspeli. Odraz sedanjega truda na lokalni ravni pa je enakomeren razvoj vseh predelov občine.
Kulturni program so sooblikovali Mešani cerkveni pevski zbor in pevke Grabljice. Novejši venček plesov so odplesali plesni pari folklorne skupine ob podpori treh svojih glasbenikov. Učenci starejše dramske in Orffove skupine Podružnične šole Sovodenj pa so se predstavili z igrano predstavo Kam bežijo meseci. Kot vsako leto so že v šoli počastili državni praznik. Starejši učenci so zapeli himno, mlajša dramska skupina je zaigrala predstavo Žogica Rokica, prepevali so otroci iz vrtca. Sledile so plesne, pevske, instrumentalne, spretnostne in čarodejne točke, ki so jih pripravili učenci sami ali v manjših skupinah.

Sveta maša za domovino v Javorjah
Tudi v Javorjah je na predvečer državnega praznika župnik Ciril Istenič daroval sveto mašo za domovino, po maši pa je bila pred župniščem organizirana proslava, ki jo je pripravila in vodila Vilma Kos. »Himno je zapel cerkveni pevski zbor, kar nekaj je bilo mladih nastopajočih, na katere smo lahko zares ponosni, saj se znajo sami ponuditi za sodelovanje na proslavi. Svoj prispevek so dodali tudi Javorski pevci. Po proslavi je sledilo prijetno druženje ob pijači in pecivu, ki ga je pripravila kmetija Zamuda. Naj dodam, da sem ponosen na zelo dobro udeležbo krajanov tako pri sveti maši kakor na proslavi,« je bil po dogodku zadovoljen predsednik KS Javorje Peter Peternel.

O začetkih države v Gorenji vasi
Po sveti maši za domovino so s kulturnim programom predpraznični večer na Trgu Ivana Regna obarvali tudi pod taktirko Krajevne skupnosti Gorenja vas. Zbrane je v uvodu nagovoril predsednik KS Gorenja vas Dušan Podobnik, Mirjana Možina in mag. Silvo Pivk pa sta predstavila svoje poglede na 30 let obstoja občine in življenja v njej. Slavnostni govornik dr. Ernest Petrič, slovenski politik, pravnik, politolog in diplomat, je v svojem govoru spomnil na začetke naše države, ko je bil kot eden prvih veleposlanikov imenovan na delo v ZDA. Predstavil je tedanje pogoje za delo, ki niso bili v ničemer primerljivi z današnjimi, in vzporednice z življenjem v naši državi danes. Na predvečer praznika je bil kot prvi politični predstavnik prisoten na sveti maši za domovino v Washingtonu. Veseli ga, da so se skozi leta tej gesti pridruževali še drugi politiki. Kulturni program so oblikovali twirling plesalke ter mladi kulturniki z združenim pevskim zborom obeh osnovnih šol pod vodstvom Matjaža Slabeta in Neže Erznožnik, svojo vlogo je več kot odlično opravila sopovezovalka – devetošolka Ajda Kržišnik.

Anton Debeljak, Milka Burnik, Peter Peternel, Damjana Peternelj

Fotogalerija